Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ενημέρωση προέδρου ΦΣΑ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε, στις 25/8/2012 έγινε η Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.
Η απόφαση της Συνέλευσης ήταν η άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ από 1/9/12. Το πλαίσιο διεκδίκησης το οποίο ζητήθηκε, από πολλούς αλλά και από εμένα προσωπικά και συμφωνήθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνει τα εξής:

1.    Άμεση αποπληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών και έκδοση πλάνου συγκεκριμένων ημερομηνιών πληρωμής μέχρι τέλος του έτους, βάσει της συμβατικής υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ.
2.    Τακτοποίηση των οφειλών όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε 300 εκ. Ευρώ.
3.    Άμεση νομοθετική προώθηση του συμψηφισμού των υφισταμένων χρεών, καθώς και των όρων που αφορούν την υπαγωγή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
4.    Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ και άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, καθώς και είσπραξη από τους λοιπούς παρόχους υγείας των νομοθετημένων επιστροφών προς το ασφαλιστικό σύστημα (claw back).
5.    Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό προς τους φαρμακοποιούς για βελτίωση της ρευστότητας.



Βάσει των ανωτέρω ξεκινά η κινητοποίηση από 1/9/2012. Η πρόταση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να περιμένουμε την πληρωμή Μαΐου και Ιουνίου και να κινητοποιηθούμε μετά τη 10/9/2012 εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι μήνες με βρήκε αντίθετο, διότι οι συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο η πληρωμή των δυο αυτών μηνών, αλλά αφορούν και τα χρέη τόσο του ΟΠΑΔ και του ΤΥΔΚΥ που έχουν νομοθετηθεί, όσο και των υπολοίπων (ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ κ.λπ.) που είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Ουδείς πλέον μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι οι συνταγές που θα εκτελέσουμε το Σεπτέμβριο αν δεν κινητοποιηθούμε θα πληρωθούν, και πότε θα γίνει αυτό.
Η επισφάλεια και η αβεβαιότητα τόσο για τα προηγούμενα χρέη όσο και για τα τρέχοντα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο από τις δηλώσεις Σαλμά και Βουδούρη, μόλις έμαθαν την απόφαση της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. Συγκεκριμένα ο κ. Σαλμάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται οι φαρμακοποιοί να κινητοποιηθούν, αφού έχουν συνεννοηθεί μαζί του (;) και γνωρίζουν την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ!!! Εξέφρασε επίσης την απορία του γιατί να προέβαιναν οι φαρμακοποιοί σε κινητοποίηση, αφού πληρώνονται γρηγορότερα από όλους τους άλλους παρόχους, χωρίς να αναφερθεί βεβαίως καθόλου στη βιομηχανία και στους προμηθευτές των φαρμακοποιών, που πληρώνονται κανονικά στην ώρα τους και πολλές φορές μάλιστα, προκαταβολικά.

Ο κ. Σαλμάς δήλωσε ουσιαστικά, ότι δεν υποχρέωσε κανείς τους φαρμακοποιούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, και ότι όποιος θέλει μπορεί να συμβληθεί ατομικά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν οι συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ εφόσον τα έσοδα του είναι λιγότερα από τα έξοδα!!!!!!

Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Σαλμάς επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζουμε: ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη βιομηχανία και το χονδρεμπόριο που το αφήνει στο απυρόβλητο, παραβλέποντας την πορεία των φαρμακείων που οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς την ισοπέδωση, όταν υποχρεούνται να πληρώνουν τοις μετρητοίς, ενώ ο πελάτης – ασφαλιστικό ταμείο τον πληρώνει με δόσεις και μάλιστα αργοπορημένες. Επίσης, ομολογεί χωρίς καμία αιδώ ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει όταν και εφόσον έχει χρήματα θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα της ατομικής σύμβασης. Ο κ. Σαλμάς εκβιάζει διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος είναι γιατρός, ο οποίος εκ της φύσεως της επιστήμης του, αδιαφορεί για το αν οι φαρμακοποιοί πληρώνουν εμπόρευμα, ενώ οι γιατροί εκδίδουν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών.

Από την άλλη μεριά ο κ. Βουδούρης ομολογεί την πλήρη κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ όταν λέει ότι αδυνατεί να πληρώσει τις τρέχουσες οφειλές, ενώ πριν λίγες ημέρες διαβεβαίωνε τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα είχαν πληρωθεί όλοι.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της πορείας του κλάδου μας. Είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες υποσχέσεις περί πληρωμών μας, δεν δύνανται να υλοποιηθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ο Φ.Σ.Α. αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφαση του να συνεχίσει μόνος του (μαζί με την ΑΧΑΙΑ, τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ και τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) την άρση της πίστωσης προς στον ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που, με προτροπή του Π.Φ.Σ., όλοι οι υπόλοιποι Σύλλογοι σταματούσαν την κινητοποίηση.

Σήμερα όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάζουμε το παρελθόν, διότι δεν γνωρίζουμε καν αν θα υπάρχει μέλλον. Είναι γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια εκβιασμού εκ μέρους της πολιτείας επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν χρήματα. Στην προσπάθεια δε αυτή, η πολιτεία επιτίθεται στους φαρμακοποιούς χαρακτηρίζοντάς τους εκβιαστές!!! Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης!

Η απόφαση της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. κατά την άποψη μου θα πρέπει να υλοποιηθεί αφού όμως πρώτα ο Π.Φ.Σ. αντιληφθεί ότι πρέπει να ηγηθεί του αγώνα, χωρίς πισωγυρίσματα και προκλητικά sms. Ξεκινάμε όλοι μαζί και σταματάμε όλοι μαζί. Πριν όμως ξεκινήσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες θα σταματήσουμε, διότι πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή κάποιοι θα ψάχνουν να βρουν δικαιολογία για να σταματήσουν και τότε πια θα είναι αργά για όλους μας.

Κ. Λουράντος