Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Συνιστολόγοι Farmakopoioi: «Έκαστος στο είδος του»



Ως επιστήμονες φαρμακοποιοί, παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες κάποια πράματα που ακόμα και να θέλουμε δε μπορούμε να αγνοήσουμε.

Σκοπός μας δεν ήταν ούτε είναι να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Δεν μπορούμε όμως να ανεχόμαστε τακτικές εκβιασμού από επιστήμονες στον ίδιο χώρο που θέλουν να επιβάλλουν συγκεκριμένες τακτικές.

Ο πρόσφατος νόμος περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, είναι σαφής. Ο συνταγογράφων, θεράπων ιατρός συνταγογραφεί το φάρμακο που που πιστεύει ότι θα βελτιώσει την υγεία του ασθενούς. Δε θα μπούμε σε θεωρία του τι είναι φάρμακο, υπάρχουν απόψεις καθηγητών πανεπιστημίου που εκφράστηκαν και στο παρόν μπλογκ και θα εκφραστούν και στο μέλλον.

Υπεύθυνος για την επιλογή θεραπείας είναι αποκλειστικά ο ιατρός. Αυτό το δικαίωμα δεν αμφισβητείται από κανέναν, δε θα μπορούσε άλλωστε.

Υπεύθυνος όμως για το ποιο φάρμακο θα δοθεί στον ασθενή είναι ο φαρμακοποιός. Είτε θέλουν να το πιστέψουν κάποιοι είτε όχι. Υπογραφές, παραποιήσεις συνταγών, και οδηγίες του στυλ «να δοθεί μόνο το συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα» θίγουν το κύρος κάθε επιστήμονα στο χώρο.

Οι Συνιστολόγοι Farmakopoioi προτείνουμε:


  • Δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε το φάρμακο σε κανέναν ασθενή αν δεν υπάρχει σοβαρός και σαφής λόγος.
  • Δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τον ασθενή. Η επιλογή είναι δική του. Μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε γενόσημο και πρωτότυπο φάρμακο. Στην τελευταία περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει την διαφορά.
  • Σε περίπτωση χρόνιας ασθένειας, του δίνουμε αυτό που έπαιρνε πάντα, αυτό που στο κάτω-κάτω ο ίδιος επιθυμεί.
  • Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε κάθε μήνα φάρμακο.
  • Προσπαθούμε να τον πείσουμε ότι όλα τα φάρμακα που έχουν πάρει άδεια από τον ΕΟΦ και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι ασφαλή. Ασφαλές όμως δεν είναι να αλλάζει κάθε μήνα το φάρμακό του όπως γινόταν ως τώρα.
  • Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το φάρμακο είναι με στενό θεραπευτικό δείκτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αλλάζει το φάρμακο σε καμία περίπτωση.

Εδώ και δυο χρόνια εφαρμόζουμε νόμους που δε μας είναι καθόλου αρεστοί. Τους εφαρμόζουμε όμως ως οφείλουμε. Αυτό θα πράξουμε και στη συνέχεια. Θα ακολουθήσουμε τους νόμους του κράτους και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Καλούμε τα συλλογικά μας όργανα να προστατέψουν το επάγγελμά μας, την επιστήμη μας, αυτό που με κόπους και θυσίες ετών σπουδάσαμε και γνωρίζουμε.

Δεν ανεχόμαστε καταστάσεις εξευτελισμού από επιστήμονες του χώρου, παντός είδους αμφισβήτησης της δουλειάς μας.

Γνωρίζουμε το φάρμακο περισσότερο από τον καθένα.

Συνιστολόγοι Farmakopoioi