Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μετά τη συνέντευξη Κ. Λουράντου ενώ αναμένεται η απόφαση της ΓΣ του ΦΣΑ

Βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η ρήξη ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και την κυβέρνηση, ενώ πλέον τα βέλη του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής δεν εκτοξεύονται μόνο κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, αλλά και κατά του πρωθυπουργού.

Λιγες ώρες πριν τη συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στις 5:30 το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.

"Ο ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του 2012 θα χρωστά στους φαρμακοποιούς 1 δις ευρώ τα οποία οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει για τα φάρμακα του ελληνικού λαού" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λουράντος.


Ο πρόεδρος του ΦΣΑ μιλώντας για τον Ανδρέα Λυκουρέντο ήταν ιδιαίτερα σκληρός. "Δεν μπορείς να φτύνεις εκεί που γλύφεις" είπε, με βάση το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί έχουν στηρίξει τη φαρμακευτική πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα.
"Στο παρελθόν παρακαλούσαν τους φαρμακοποιούς να στηρίξουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όταν ακόμα δεν ήταν υπουργός ο Λυκουρέντζος. Οι φαρμακοποιοί το στήριξαν το σύστημα. Είναι αχάριστος μόνο έτσι μπορώ να τον χαρακτηρίσω. Να μιλά για τους φαρμακοποιούς και τα πάντα να γίνονται μέσω φαρμακείων. Υποστηρίζουμε τα πάντα και με πλήρη αχαριστία και αυθάδεια να λέει ότι δεν συμπεριφέρονται σωστά οι φαρμακοποιοί".

Ο κ. Κ. Λουράντος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι "ο κ. Α. Σαμαράς, πριν τις εκλογές μπροστά σε πέντε φαρμακοποιούς είχε δεσμευτεί ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει μόλις εκλεγεί είναι να κάνει συμψηφισμό για τα χρέη του κλάδου. Όμως ο συμψηφισμός δεν έχει γίνει ακόμη".

Τέλος ο πρόεδρος του ΦΣΑ επισήμανε και ένα άλλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και για το οποίο κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα αντιμετωπιστεί.Όπως είπε, τα νεοεισερχόμενα στον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστικά Ταμεία, έχουν σταματήσει να πληρώνουν τους φαρμακοποιούς από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ, όωπς π.χ. το ΕΤΑΑ. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτές τις οφειλές.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ στις 5:30 το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελέυσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Αττικής και του Πειραιά. Οι συνδικαλιστές θα αποφασίσουν τη μορφή των νέων κινητοποιήσεων τους.

 Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, οργισμένοι με τον υπουργό Υγείας είναι σημαντικό μέρος των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκφράζουν την έκπληξή τους για την αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη, όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, κίνηση του Ανδρέας Λυκουρέντζου να πυροδοτήσει νέες "εκρήξεις" στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης με την ανακοίνωσή του για την άμεση και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε μεν τηλεφωνικώς από τον υπουργό Υγείας να λήξει την αναστάτωση στο χώρο του φαρμάκου, δεν τον προέτρεψε δε να ρίξει "λάδι στη φωτιά" και, πάντως δεν του συνέστησε να επιτεθεί με μένος κατά των φαρμακοποιών.

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr διαβεβαιώνουν ότι ιδιαιτέρως έντονο προβληματισμό σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις του Ανδρέα Λυκουρέντζου εκφράζουν επίσης τόσο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

 Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης, αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στη Βουλή και είπε χαρακτηριστικά ότι:
«Δεν είμαι ούτε ΣΥΡΙΖαίος, ούτε γαλάζιος, ουτε πορτοκαλί, δεν έχω καμία σχέση με τη ΝΔ , ούτε με κανέναν άλλο. Εκπροσωπώ τους φαρμακοποιούς και αν τολμήσει ποτέ ξανά κανείς να με χαρακτηρίσει πολιτικά, θα έχει να κάνει μαζί μου».

 πηγή: ygeia360