Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Εξόφληση παλαιών χρεών ΕΟΠΥΥ και άλλων Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς

Στην άμεση εξόφληση των παλαιών χρεών (έως το 2011) προς τους φαρμακοποιούς, ζητώντας έκπτωση 3,5% επί της αξίας των φαρμάκων, προχωρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. 

Οι άλλοι πάροχοι υγείας (γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, βιομηχανία φαρμάκου) αφενός θα καταβάλλουν μεγαλύτερη έκπτωση (το ποσοστό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί), προκειμένου να καλυφθεί ένα υπόλοιπο 300 εκατομμυρίων ευρώ (τα οφειλόμενα ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, και ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο για εξόφληση παλαιών χρεών με 1,5 δισ. ευρώ), αφετέρου θα πληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013, δηλαδή μετά την εκκαθάριση των λογαριασμών από ελεγκτικές εταιρείες.

Όπως δήλωσε προς Το Βήμα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι φαρμακοποιοί θα λάβουν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου ποσόν 164 εκατομμυρίων ευρώ για οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2011. «Οι αξιώσεις των φαρμακοποιών ανέρχονται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Με την έκπτωση θα λάβουν 164 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.  
Σε ότι αφορά τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι οφειλές των Ταμείων αγγίζουν το 1,7 δισ. ευρώ.«Για την εξόφλησή τους θα γίνει νομοθετική ρύθμιση», διευκρίνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.



Μειώθηκε 1 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2012 έκλεισε δεν ξέφυγε από το στόχο που είχε βάλει η κυβέρνηση.
Στόχος, για το 2012, ήταν να μην υπερβεί η φαρμακευτική δαπάνη το ποσόν των 2,88 δισ. ευρώ. Η μείωση σε σχέση με το 2011, όπου είχε διαμορφωθεί στα 3,92 δισ. ευρώ , είναι 1,050 δισ. ευρώ για το έτος 2012.
«Η μείωση αυτή σε ετήσια βάση», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, «είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα μας. Τη προσπάθεια αυτή επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της του Δεκεμβρίου για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου ως θετικά παραδείγματα μεταρρυθμίσεων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε το 2012 κατά 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 25% σε σχέση με το 2011. Η μείωση αυτή επετεύχθη ιδιαιτέρως το τελευταίο τετράμηνο.

www.tovima.gr