Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Γιάννης Μακρυγιάννης: Προτάσεις - Απαντήσεις στα νέα προβλήματα του φαρμακείου

Τις προτάσεις του για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου δημοσίευσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Γιάννης Μακρυγιάννης. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Α)ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Το φορολογικό νομοσχέδιο που εφαρμόζεται από το 2013 απασχόλησε τη Διοίκηση του ΠΦΣ διαμορφώνοντας τρείς νέες θέσεις που κατατέθηκαν προς υλοποίηση.


Α.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ Ο.Ε
Β.ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ
Γ.ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΕ ζητάμε ενιαίο συντελεστή φορολόγησης 20% για όλο το φορολογητέο ποσό και επιβάρυνση ανά συνεταίρο φαρμακοποιό στο 50% του δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήματος.


ΥΠΕΡΑΞΙΑ
Θεωρούμε το ποσό της υπεραξίας που καλείται να πληρώσει ο αποχωρών από το...




... επάγγελμα φαρμακοποιός δυσανάλογα μεγάλο βάσει της ετήσιας φορολόγησής του.Θεωρούμεθα ο κλάδος που πληρώνει το περισσότερο ποσό εφορίας ανά συνάδελφο.


ΖΗΤΑΜΕ την μεταβίβαση της αδείας χωρίς επιβάρυνση υπεραξίας


ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΜΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ για τα φάρμακα που συνεχώς μειώνονται τα τελευταία 3 χρόνια (διάθεση των αποθεμάτων με παλαιά τιμή εως την εξάντλησή τους) και τα νέα με την νέα τιμή


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Η Επιτροπή του ΠΦΣ κατέθεσε το οριστικό σχέδιο για την λειτουργία του επαγγελματικού ταμείου πιστεύοντας ότι με την υλοποίηση του θα εξασφαλιστούν τα χρήματα του ΚΑΕΦ από πιθανά κουρέματα στο μέλλον.


Το Ταμείο επίσης θα έχει χαρακτήρα αυτασφάλισης σε όσους συναδέλφους επιθυμούν οικειοθελώς να συμμετέχουν για να αυξήσουν το τελικό τους οικονομικό αποτέλεσμα.


ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ


Οριστικοποιήθηκε και προτείνεται στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ το σχέδιο εταιριών φαρμακείων ως μια απάντηση στη νέα κρίση επιβίωσης των φαρμακείων μας.

Πέρασε διάταξη Νόμου που διασφαλίζει την θέση του λειτουργούντος φαρμακείου για 3 χρόνια (μη δυνατότητα ίδρυσης νέου) μετά το κλείσιμο ή την απομάκρυνση του παλαιού λειτουργούντος φαρμακείου. (κατοχύρωση θέσης για τρία χρόνια)

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ


Ο ΕΟΠΥΥ παρά τις υπογεγραμμένες ημερομηνίες εξόφλησης των οφειλών του αθετεί καθημερινά διολισθαίνοντας χρονικά .Σήμερα έχει αποπληρωθεί η 2η δόση του Οκτωβρίου υπολείπονται όμως 95 εκατομμύρια για την εξόφληση του λογαριασμού του μηνός Οκτωβρίου-ενώ φθάνει η ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου για την εξόφληση Νοεμβρίου.


Σημαντικό είναι το γεγονός της μείωσης του τζίρου που παρατηρείται στους μήνες Νοέμβριος 184 εκατομμύρια , Δεκέμβριος 135 εκατομμύρια και Ιανουάριος 150 εκατομμύρια. Οι τζίροι αυτοί που καταγράφονται τους 3 τελευταίους μήνες δείχνουν το τεράστιο πρόβλημα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μελλοντικής επιβίωσης των φαρμακείων μας. Ο ΠΦΣ καλεί εκτάκτως Γενική Συνέλευση των Προέδρων για να αποφασίσουμε για νέες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις πληρωμών.


Έχει υπογραφεί Υπουργική απόφαση αναγνώρισης των οφειλών όλων τω μικρών ταμείων και εγκρίθηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια για να αποπληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά τουλάχιστον διασφαλίστηκε η μελλοντική τους πληρωμή.


ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ


Από τη 1 Μαρτίου όλα τα αναλώσιμα ταινίες, βελόνες, σκαρφιστήρες δεν θα συνταγογραφούν αλλά θα χορηγούνται με απλή βεβαίωση και θα κατατίθεται ξεχωριστά από την δαπάνη φαρμάκων με διαφορετικό τιμολόγιο. Ο ΦΣΛ εκφράζει την αντίθεσή του στην λογική αυτή γιατί θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της δαπάνης αυτής.


ΧΡΕΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ 0.04 λεπτά ανα συνταγή από τον ΕΟΠΥΥ.


Η αυθαίρετη χρέωση για κάθε φαρμακοποιό με 0,04 λεπτά ανά συνταγή δημιουργεί ένα πρόβλημα οικονομικό που ο ΠΦΣ κατέγραψε και για όλη την Ελλάδα προκύπτει το ποσό των 160.000 ευρώ μηνιαίως ή 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


ΖΗΤΑΜΕ τον συμψηφισμό των χρημάτων αυτών από τις υποχρεώσεις έναντι του ΕΟΠΥΥ αφαιρώντας το από το 3.5% του rebate.


ΕΣΠΑ
Την ένταξη των φαρμακείων στο ΕΣΠΑ προσπαθεί να επιτύχει ο ΠΦΣ έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης των κεφαλαίων για τα φαρμακεία που έχουν πρόβλημα ρευστότητας.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ των φαρμακείων έναντι της εφορίας , μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Εδώ ο ΠΦΣ ζητά την αυτόματη ταυτοποίηση των οφειλών του κάθε φαρμακοποιού με την εκπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Η συγκεκριμένη επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολήθηκε με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για την φερεγγυότητα των πτυχίων όλων των Ευρωπαϊκών χωρών και την αναγνώρισή τους.


Άδεια χορήγησης άσκησης της φαρμακευτικής στην Ελλάδα θα χορηγεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την 1/1/2014.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας