Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αντίθετες στην πώληση ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ είναι οι εταιρείες που τα διακινούν

Casus Belli τα φάρμακα στα ράφια των σουπερμάρκετ

Για τον κλάδο των φαρμακοποιών, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν casus belli, που θα οδηγούσε σε άμεσες κινητοποιήσεις.
Φθηνή λύση
Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι, πάντως, φάρμακα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ο μέσος όρος αγοράς τους είναι 2,5 ευρώ, ενώ ο τζίρος είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς καταλαμβάνουν περίπου το 5% της συνολικής αξίας των φαρμάκων που πωλούνται στην ελληνική αγορά και το 20%-22% σε αριθμό τεμαχίων.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως, τα ΜΗΣΥΦΑ...




... μαζί με όσα φάρμακα βρίσκονται στην «αρνητική λίστα» και δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία, πωλούν από 80 έως 90 εκατ. τεμάχια ετησίως σε μια αγορά που πωλεί συνολικά κοντά στα 400 εκατ. τεμάχια.
Αντίθετες όμως στην πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα καταστήματα λιανικής πώλησης είναι και οι εταιρείες που τα διακινούν. Οπως αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως, Βασίλης Σερέτης, «η θέση μας είναι ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αποκλειστικός διανομέας πρέπει να είναι ο φαρμακοποιός. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που υπάρχουν πάνω από 10.000 φαρμακεία σε κάθε γωνιά και κάθε χωριό».
Στην Ευρώπη ακολουθείται διαφορετικό σύστημα σε κάθε χώρα, με μερικά κράτη-μέλη να επιτρέπουν την πώλησή τους και σε απλά καταστήματα. Στη χώρα μας, με βάση το τελευταίο δελτίο τιμών, κυκλοφορούν 800 ΜΗΣΥΦΑ.