Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ηλίας Χαλιγιάννης «Πρέπει να οχυρώσουμε το χώρο του ελληνικού φαρμακείου και να περιχαρακώσουμε το περιβάλλον του φαρμάκου»

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία η είδηση της εξάρθρωσης πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που εισήγαγε παράνομα στην ελληνική επικράτεια και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, ενώ παράλληλα εξήγαγε φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος ήρθε ως αποτέλεσμα...



... πολύμηνων, ευρείας κλίμακας και συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έρευνες σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε όλη την ελληνική επικράτεια, και συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα με βασικό ή περιφερειακό ρόλο. Μάλιστα, δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων θέλουν αλλοδαπό, με έδρα την Κομοτηνή, που δεν έχει συλληφθεί, να έχει ρόλο-κλειδί στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, εισάγοντας από την Τουρκία μη εγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία προωθούνταν στο εσωτερικό της χώρας.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης

Στο πλαίσιο της πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι το κύκλωμα, είχε προβεί σε αγορά από την Τουρκία, μεταφορά και λαθραία εισαγωγή στην Ελλάδα, φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία αφού αποθήκευαν, στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας, χωρίς την καταβολή νόμιμων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Επίσης, προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος προέβαιναν στην αγορά φαρμάκων υψηλής αγοραστικής αξίας, είτε φαρμάκων που η αξία τους στο εξωτερικό ήταν τέτοια που η εξαγωγή τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους, από το λιανεμπόριο, χωρίς την έκδοση παραστατικών. Τα φάρμακα αυτά εξάγονταν σε συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της εγκληματικής οργάνωσης, στη Βουλγαρία.

Ηλίας Χαλιγιάννης «Πρέπει να οχυρώσουμε το χώρο του ελληνικού φαρμακείου και να περιχαρακώσουμε το περιβάλλον του φαρμάκου»


Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, ζήτησε να πέσει φως στην όλη υπόθεση από την ελληνική δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας συνάμα ότι δεν πρέπει να λοιδορηθεί συλλήβδην ο φαρμακευτικός κλάδος, στην περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι συμμετέχουν μέλη του στην εγκληματική οργάνωση. Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, ο κ. Χαλιγιάννης υπογράμμισε την ανάγκη να θωρακιστεί ο χώρος του φαρμάκου με παρεμβάσεις της ελληνικής πολιτείας και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου. «Δεν υπάρχουν μηχανισμοί, είτε τελωνειακοί, είτε ελεγκτικοί πέραν του ΕΟΦ», παρατήρησε, «που να διασφαλίσουν την ασφαλή χορήγηση του φαρμάκου μέσω του ελληνικού φαρμακείου». «Πρώτα λοιπόν», επισήμανε, «πρέπει να οχυρώσουμε το χώρο του ελληνικού φαρμακείου και να περιχαρακώσουμε το περιβάλλον του φαρμάκου, κι από εκεί κι έπειτα να δούμε αν υπάρχουν διαρροές στο χώρο αυτό».

Ανησυχία για την ανεξέλεγκτη διακίνηση φαρμάκων

Εξάλλου, ο κ. Χαλιγιάννης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του ίδιου και των συναδέλφων του για το πώς διακινούνται ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων στην αγορά. «Έχουμε γίνει και μάρτυρες, είτε μέσω διαφημίσεων, είτε μέσω ίντερνετ», σημείωσε, «που χορηγούνται φάρμακα τα οποία δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, αλλά παρόλα αυτά διακινούνται ελευθέρα». Ειδική αναφορά επίσης έκανε στα συμπληρώματα διατροφής, που διακινούνται ελευθέρα στην ελληνική αγορά, περιέχοντας ουσίες με φαρμακολογική δράση και υπόσχονται σε νέους κυρίως και σε αθλητές την διαταραχή στην ουσία της ορμονικής τους λειτουργίας. «Δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα από γυμναστήρια και μέσα από άλλα καταστήματα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία δεν έχουν καν έγκριση από τον ΕΟΦ», υπογράμμισε ο κ. Χαλιγιάννης. «Και σε αυτό πρέπει να επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη», συνέχισε, «και να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν μπορεί ένα φάρμακο, που έχει ανακληθεί από τον ΕΟΦ, να διακινείται σε άλλου είδους σημεία. Η διακίνηση ακόμα και αυτών των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνονται μέσα από το φαρμακείο».

«Για τυχόν παραβάσεις φαρμακοποιών θα επιληφθούν τα πειθαρχικά των συλλόγων, αλλά δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε έναν ολόκληρο κλάδο»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου διαβεβαίωσε ότι μετά από την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τυχόν παραβάσεις φαρμακοποιών θα επιληφθούν και τα πειθαρχικά των συλλόγων τους. «Δεν μπορούμε όμως να τσουβαλιάζουμε έναν ολόκληρο κλάδο για συγκεκριμένους ανθρώπους, που είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα», επισήμανε, εκφράζοντας και την ανησυχία του ότι τέτοιες περιπτώσεις εκμεταλλεύονται και επικοινωνιακά από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, για να στοχοποιείται ολόκληρος ο κλάδος, έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινωνική αναταραχή σε περίπτωση αναδράσεων για περαιτέρω δυσμενή μέτρα στη φαρμακευτική περίθαλψη.

paratiritis-news.gr