Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αγωνία των πολιτών για τα φάρμακά τους


Πρόβλημα αποτελεί για τους μισούς πολίτες η πληρωμή της συμμετοχής τους στα φάρμακα, ενώ ένας στους δύο ανησυχεί ότι στην επόμενη διετία δεν θα μπορεί να τα πληρώνει.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία πανελλαδική έρευνα 'HellasHealth 5', η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Τα στοιχεία παρουσίασε την Τρίτη ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τούντας, με αφορμή τη 'Συμμαχία Υγείας', έναν εθελοντικό φορέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα βοηθήσει αφιλοκερδώς ανέργους και απόρους.



Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η μελέτη δείχνει τον έντονο προβληματισμό των πολιτών, σχετικά με την έκβαση των οικονομικών τους σε σχέση και με την περίθαλψη:

  • Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για αυτούς.
  • Το 52,3% ανησυχούν πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζονται στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων.

Εμβόλια

Ακόμη, η οικονομική κρίση έχει σημαντική επίπτωση και στις πρακτικές εμβολιασμού ενηλίκων, αλλά και παιδιών.

Το 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό το κόστος του εμβολίου.

Το 14,9% των γονιών δηλώνουν ως κυριότερο λόγο για τη μη επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού, το κόστος των εμβολίων και το 7,6% των γονιών το ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι.

Δ.Κ.

www.iatronet.gr