Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Γ. Γκορτσίλας: «Σεβασμός στον εαυτό μας, στους άλλους συναδέλφους και στο επάγγελμά μας...»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας τοποθετείται για τη Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.

"Να προσπαθήσω να εκφράσω τις σκέψεις μου... Ακούστηκαν και λέχθηκαν πολλά για τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., Π.Κ., ροή πληρωμών-εξόφληση παλαιών χρεών, λειτουργία ΕΟΠΥΥ). Όλα αυτά καλώς λέχθηκαν· είναι τα θέματα που μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται.


Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει είναι το κλίμα στο οποίο διεξάγονται τους τελευταίους μήνες οι Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. Για να εξηγούμαι... Διαφωνίες πάντα υπάρχουν και αυτές θα πρέπει να πηγάζουν από την αντίληψη - θεώρηση των πραγμάτων (δεν λέω ότι οι Γ.Σ. πρέπει να είναι "μοναστήρι"). Εστιάζω λοιπόν στα εξής:

Τα ΔΣ είναι υπεύθυνα και υπόλογα για τις ενέργειές τους. Αυτές λοιπόν οι ενέργειες μπορεί να γίνονται κάτω από συνθήκες πλήρους διάλυσης της χώρας αλλά και των θεσμών της. (Μην "ξεχνάμε " ότι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι είναι θεσμοί). Σίγουρα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση, όμως για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση και πολλές φορές μπορεί να φαίνεται ότι φτάνουμε σε αδιέξοδο. Δεν στέκομαι σε αυτά που ειπώθηκαν (μυστικές συναντήσεις κτλ.), κρατάω την ουσία… Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ό,τι καλύτερο μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τα φαρμακεία μας, είναι θετικό. ?λλωστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κατ' ουσίαν κοινά και μαζί πρέπει να τα λύσουμε.

Ο Π.Φ.Σ. είναι το ανώτατο όργανό μας και οφείλουμε να μην το ευτελίσουμε! Αυτό ισχύει και για τους εκλεγμένους συμβούλους αλλά και για όλους εμάς. Μην το παραβλέπουμε! Αυτό που προσωπικά δεν μου αρέσει είναι η στείρα αντιπαράθεση, η "επί προσωπικού βολή και απάντηση", το γεγονός ότι στοχοποιούνται πρόεδροι συλλόγων, μέλη διοικήσεων μόνο και μόνο γιατί μπορεί να εκφράζουν μια διαφορετική άποψη (που κάποιες φορές έχουν δίκιο - άλλες πάλι όχι)… Όλοι έχουν να προσφέρουν κάτι, άλλωστε η γνώση δεν είναι προνόμιο των διοικούντων... Όμως το να φωνάζουμε μόνο χωρίς να προτείνουμε δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς οι παρατάξεις καλά κρατούν. Αυτό είδα χθες και απογοητεύτηκα. Πλέον δεν έχει σημασία ποιος λέει κάτι, αλλά που "ανήκει" αυτός που το λέει. Ακριβώς αυτή η άποψη κάνει τα ώτα να "ανοίγουν" ή να "κλείνουν "… Συνάδελφοι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΕΤΣΙ!!! Κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος!

Τα Δ.Σ. πρέπει να λειτουργούν σαν μια ομάδα... Μια ομάδα που θα εκτελεί τις αποφάσεις των Γ.Σ., αλλά και θα προτείνει λύσεις εκεί όπου όλοι εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε για διαφόρους λόγους. Να αποπνέει αισιοδοξία, πυγμή και να μη σταματά μπροστά στα όποια "αδιέξοδα" βάζουν οι πολιτικές δυνάμεις, χωρίς ταυτόχρονα να χαρακτηρίζεται ως συντεχνία...

Πώς θα γίνει αυτό;

Με σεβασμό στον εαυτό μας, στους άλλους συναδέλφους και στο επάγγελμά μας... Από εκεί ξεκινούν όλα!"


Γιάννης Γκορτσίλας