Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΦΣ: ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

Μήλον της έριδος αποτελούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ). Mε το πρόσχημα της ελεύθερης οικονομίας και της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης επιχειρηματικά κέντρα πιέζουν προς την κατεύθυνση της υφαρπαγής νέας ύλης από τα φαρμακεία με απώτερο ξεκάθαρο, μοναδικό σκοπό, το κέρδος.
Σύμφωνα με το Ν.3457/2006 τα ΜΥΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) είναι μία κατηγορία κοινόχρηστων και κατά κανόνα φθηνών φαρμάκων τα οποία μπορεί και να μη συνταγογραφούνται. Δηλαδή, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τα λαμβάνει και χωρίς συνταγή γιατρού.



Πρόκειται για φάρμακα τα οποία απευθύνονται στα συμπτώματα μικροενοχλήσεων της υγείας των οποίων η διάρκεια δεν ξεπερνά λίγα εικοσιτετράωρα. Δεν έχουν να κάνουν με τη θεραπεία αλλά μόνο με την ανακούφιση συμπτωμάτων. Επομένως η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης και με ευθύνη του πωλητού ο οποίος πρέπει να έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους  εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.
Για παράδειγμα σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης (DEPON. PANADOL κ.λπ.) εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μια σειρά φαρμάκων ΜΥΣΥΦΑ για το κοινό κρυολόγημα περιέχουν ποσότητες μεθαμφεταμίνης ικανές να απορρυθμίσουν την αντιϋπερτασική αγωγή μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Οι συνέπειες είναι ακόμη χειρότερες αν συνδυασθούν με την κατανάλωση καφεΐνης.
Επίσημοι Διεθνείς Οργανισμοί (FDA, DEA) στις Η.Π.Α. προειδοποιούν με έμφαση για τη χρήση κοινών spray για τη «βουλωμένη μύτη», και για την εύκολη παραγωγή  φθηνών διεγερτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα έντονες οι προειδοποιήσεις  της  DEA στις ΗΠΑ για το «σπιτικό extasy» που προέρχεται από τα spray συναχιού ελεύθερης πώλησης.
Επίσης  η χρήση αντιόξινων σημαίνει  αδρανοποίηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής. Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη σε όσους ακολουθούν αγωγή με αντιπηκτικά ή άλλους καρδιολογικούς συνδυασμούς..
«Τα παραδείγματα είναι πολλά και αφορούν κυρίως ΜΥΣΥΦΑ που χρησιμοποιούμε καθημερινά», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Και συμπληρώνει «δεν επιθυμούμε να φοβίσουμε τους καταναλωτές. Αυτό που θέλουμε είναι τονίσουμε είναι ότι θα πρέπει τα σκευάσματα αυτά  να αντιμετωπίζονται σαν φάρμακα.
Οι υποτιθέμενοι οικονομικοί λόγοι μείωσης των τιμών που επικαλούνται μερικοί, ξεπερνώντας την επιστημονική και ηθική πλευρά, διαψεύδονται από τους αριθμούς» καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Διεθνής Μελέτη που δημοσίευσε ο  Π.Ο.Υ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: " η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ δεν έχει  αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ". Πιο κάτω παρατίθενται χαρακτηριστικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση
Προϊόν                                                         ΕΛΛΑΔΑ                                                   ΙΤΑΛΙΑ
  1. Voltaren gel 100gr
4,99
11,90
  1. Aspirin 500 mg 20tabl
1,81
4,80
  1. Fenistil gel
4,56
7,90
  1. GuttalaX  Drops
2,39
6,50
  1. Mucosolvan sir.200ml
4,63
9,50
  1. Otrivin spray
3,38
6,45
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Πολιτείας όσον αφορά τον εξορθολογισμό της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο «ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ» Το αποδεικνύει η προσφορά του όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια Καθοριστική είναι η συνεισφορά του στην ανάπτυξη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην επιστροφή , με την μορφή rebate,  πόρων προς το κράτος και στην παροχή πολύμηνης πίστωσης  προς τα Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ. Η μείωση της δαπάνης όμως επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τον ηλεκτρονικό έλεγχο  και όχι μέσα από μεθόδους ανεξέλεγκτης διάθεσης της ύλης του Φαρμακείου.
Ο Φαρμακοποιός είναι το αποκούμπι του ασφαλισμένου και του ασθενούς και είναι ο μόνος που μετά τον γιατρό , μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη της φαρμακευτικής αγωγής. Εμπιστευθείτε τον . Η ασυδοσία στην  Υγεία, μας ζημιώνει όλους και κυρίως τον ίδιο τον ασφαλισμένο.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ