Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς τα ιδιωτικά φαρμακεία επωμίζονται το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος

Μετατόπιση κόστους ασφαλιστικού συστήματος στα ιδιωτικά φαρμακεία
 Τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού συστήματος, από την εποχή της σύστασης του ΕΟΠΥΥ έως σήμερα, έχουν σίγουρα συντελέσει στην περιστολή της σπατάλης, κάτι που αναμφίβολα ήταν αναγκαίο. Ωστόσο, είναι πλέον πασιφανές πως η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν ως οφείλουν σε μέρος των υποχρεώσεών τους, είτε από οικονομικής άποψης είτε από πλευράς οργανωτικών δομών, συνεχίζει να πιέζει τη μετατόπιση ενός πολύ σημαντικού μέρους του κόστους των υπηρεσιών που αφορούν άμεσα και έμμεσα το ασφαλιστικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα, και στην περίπτωσή μας, στα φαρμακεία.
 Με αφορμή την τελευταία ρύθμιση περί ελέγχου της...



... ασφαλιστικής ικανότητας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, δηλαδή την μετάθεση του ελεγκτικού έργου – αρμοδιότητα άλλοτε των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων- στον ιδιωτικό τομέα,  παραθέτω παρακάτω τις ρυθμίσεις που έχουν αφορούν αμιγώς  καθημερινή πρακτική στο φαρμακείο και συντελούν σαφώς στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών οργανισμών από λειτουργικό και χρηματοοικονομικό κόστος :
·      Υποστήριξη συστήματος ηλ.συνταγογράφησης από τον φαρμακευτικό κλάδο. Εκτός από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της καλής συνεργασίας εταίρων από τα κεντρικά θεσμικά όργανα, τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβάλλουν έμπρακτα καθημερινά στην απορρόφηση ενός πολύ σημαντικού κόστους που άλλοτε επωμίζονταν το ασφαλιστικό σύστημα : α) Το κόστος των συνταγολογίων πλέον έχει εξαλειφθεί, αφού οι ηλεκτρονικές συνταγές εκτυπώνονται από τον υπολογιστή του ιατρού και του φαρμακοποιού.  Με συντηρητικούς υπολογισμούς και τη χαμηλότερη δυνατή κοστολόγηση, μπορούμε να δούμε το εξής κοστολόγιο : Κόστος σελίδας Α4 = 0,02 € ανά συνταγή. Κόστος μελανιού (Toner) = 0,03€ ανά συνταγή. Αγορά-συντήρηση εξοπλισμού (υπολογίζονται 2.000 € ανά 2 έτη και για φαρμακείο με 500 συνταγές ανά μήνα) = 0,20€ ανά συνταγή.
·      Επιβάρυνση των φαρμακείων για τον έλεγχο-εκκαθάριση των συνταγών τους στο ΚΜΕΣ. Είναι βέβαια, πρωτοφανές, ο ελεγχόμενος να πληρώνει τον ελεγκτή, σε μια κατάσταση που φαίνεται να παγιώνεται, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, τα ιδιωτικά φαρμακεία επωμίζονται το κόστος των 0,04€ ανά συνταγή, το οποίο άλλοτε επιβάρυνε εξολοκλήρου τον ΕΟΠΥΥ.
·      Από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών των συνταγών που καταθέτουν. Σήμερα, ο μέσος χρόνος ολικής εξόφλησης των ανά μήνα κατατιθέμενων συνταγών είναι περίπου 115 ημέρες μετά την κατάθεση, δηλαδή περίπου 55 μέρες πέρα από τη συμβατικά οριζόμενη προθεσμία πληρωμής.  Ο μέσος όρος αιτούμενου  ποσού ανά συνταγή κυμαίνεται περίπου στα 30€ ανά συνταγή.Είτε το φαρμακείο προχωρήσει σε δανεισμό προκειμένου να καλύψει το κόστος αγοράς φαρμάκων, είτε όχι, το χρηματοοικονομικό  κόστος συνεχίζει να υφίσταται. . Όλοι γνωρίζουν πως σήμερα οι τράπεζες δε χορηγούν δάνεια Ένα καλό επιτόκιο δανεισμού και με αυστηρούς όρους, όπως προσημειώσεις ακινήτων, ή άλλου τύπου υποθήκες ανέρχεται περίπου σε 10% ετήσιο .(υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πραγματικό κόστος χρήματος αντιστοιχεί σε 16% ετήσιο επιτόκιο!). Έτσι, η καθυστέρηση εξόφλησης των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ οδηγεί στην επιβάρυνσή τους με : 30 Χ 10/100 Χ 55/365 = 0,45 ευρώ ανά συνταγή (με τους ευνοϊκότερους όρους πάντα)! Το κόστος αυτό , το οποίο και ελαφρύνει σημαντικά τις οικονομικές υποχρεώσεις του ασφαλιστικού συστήματος, επωμίζονται εξολοκλήρου και στην περίπτωση αυτή τα ιδιωτικά φαρμακεία.
·       Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, έχοντας οργανώσει τους λεγόμενους Διανεμητικούς Λογαριασμούς, διαχειρίζονται με ίδιες δαπάνες (με έσοδα αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών-φαρμακοποιών) τη συλλογή, ταξινόμηση και αποστολή των πακέτων συνταγών στο ΚΜΕΣ. Η υπηρεσία αυτή προφανώς αποτελεί όφελος για τους φαρμακοποιούς, αφού συντελεί στην καλύτερη και ταχύτερη διεκπεραίωση σημαντικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά αποτελεί και όφελος για τις περιφερειακές διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ, αφού συντελεί στη σημαντική ελάφρυνση του έργου των υπαλλήλων, άρα και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των παραρτημάτων. (στην περίπτωση αυτή δεν είναι εφικτό να υπολογιστεί χρηματικό κόστος, είναι όμως προφανής και εδώ η ουσιαστική συμβολή των φαρμακοποιών στη μείωση του λειτουργικού κόστους του ασφαλιστικού συστήματος).
·       Πρόσφατα, προστέθηκε και άλλη μια αρμοδιότητα στην καθημερινή πρακτική των φαρμακοποιών, αυτή της υποχρέωσης του ελέγχου της ασφαλιστικής ικανότητας των ασθενών. Πλέον, οι φαρμακοποιοί καλούνται να βεβαιώνουν την ασφαλιστική ικανότητα του κάθε ασθενή, ελέγχοντας το βιβλιάριο υγείας, και εφόσον διαπιστώσουν αθεώρητο βιβλιάριο να μην εκτελέσουν τη συνταγή. Αναλαμβάνουν δηλαδή και το ρόλο του ελεγκτή ασφαλιστικού ταμείου, σε μια -σωστή κατά τα άλλα- προσπάθεια του υπουργείου να μαζέψει τις παρατυπίες, η οποία προσπάθεια ,όμως, μετατοπίζει λειτουργικό κόστος από τα ασφαλιστικά ταμεία στα ιδιωτικά φαρμακεία. Βεβαίως, και εδώ, η συνδρομή των φαρμακοποιών στην εξοικονόμιση πόρων για τον πολύπαθο ΕΟΠΥΥ είναι αναμφίβολα σημαντική.
Από τους παραπάνω υπολογισμούς, βλέπουμε τη σταδιακά αυξανόμενη επιβάρυνση των φαρμακείων με κόστος (οικονομικό και άμεσα μετρήσιμο, ή λειτουργικό με τη μορφή άυλης υπηρεσίας) που άλλοτε αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις κρατικές δομές. Αυτή σήμερα υπολογίζεται σε περίπου  0,75€ ανά συνταγή! Αν σκεφτούμε πως ένα μέσο φαρμακείο καταθέτει 500 συνταγές το μήνα, βλέπουμε πως το κάθε φαρμακείο «γλιτώνει» από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 375 ευρώ το μήνα τουλάχιστον!
(4.500€ το χρόνο Χ 10.500 φαρμακεία = 47.250.000 € το χρόνο συνολικά!)
  Καταλήγοντας, θέλω να υπερτονίσω την προφανή και αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που παρέχουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί στο ασφαλιστικό σύστημα, με την έμπρακτη και καθημερινή τους συμμετοχή στα οικονομικά βάρη του ΕΟΠΥΥ και των συναφών υπηρεσιών. Πέρα όμως από τις επιβαρύνσεις αυτές, τα Ελληνικά φαρμακεία έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση του ποσοστού κέρδους, απόδοση έκπτωσης στον ΕΟΠΥΥ (rebate) αν και πληρώνονται εκπρόθεσμα,  ανεξόφλητα παλαιά χρέη από το 2011, ενώ έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την υποτίμηση του στοκ τους με τα αλλεπάλληλα δελτία τιμών. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων αφού η λέξη πίστωση πια δεν υφίσταται στο λεξιλόγιο των προμηθευτών, ενώ και το φαινόμενο των ελλείψεων σε σημαντικά φάρμακα δε δείχνει να διορθώνεται. Ο Έλληνας φαρμακοποιός έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Πλέον, οποιαδήποτε συζήτηση περί περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους ή άλλων μέτρων εις βάρος των φαρμακείων, ισοδυναμεί με στοχευμένη και σκόπιμη προσπάθεια εξόντωσης του μέσου φαρμακοποιού, ισοδυναμεί με χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη στήριξη των κρατικών δομών και κρατικών εσόδων.
Το ελληνικό φαρμακείο ήταν και είναι εδώ για να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Το ελληνικό φαρμακείο ήταν και είναι εδώ για να στηρίξει τον Έλληνα ασθενή, στη δυσκολότερη στιγμή του.
Είναι όμως πια στα όρια των αντοχών του. Αν ληφθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο εις βάρος του ελληνικού φαρμακείου, αν δεν εξοφληθούν άμεσα παλαιές και νέες οφειλές, αν ο ΕΟΠΥΥ δεν καταφέρει σύντομα να εξοφλεί σε συμβατικό χρόνο τις υποχρεώσεις του, τότε το μόνο που θα μας μείνει για να λέμε, θα είναι :
Το ελληνικό φαρμακείο ήταν εδώ...

Βαρδιάμπασης Κώστας

Γραμματέας Φ.Σ.Ρ.