Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Η τροπολογία δεν θα φέρει φθηνότερο φάρμακο

Την εκτίμηση ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φάρμακο εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. Όπως υποστηρίζει, «θεωρητικά πέφτουν οι τιμές, πρακτικά αυξάνονται σε απόλυτα νούμερα τα ευρώ που δίνει ο ασφαλισμένος».

Ο κ. Φρουζής σημειώνει πως «τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,6 δισ. στα 2,5 δισ. ευρώ» και εξηγεί:


«Το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως λέει η πολιτεία, αυξήθηκε από το 9% στο 24% το 2013. Τι καταλαβαίνετε εσείς; Όταν πέφτουν οι τιμές, μειώνονται τα ποσοστά συμμετοχής; Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δυστυχώς, ότι τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται για να πέφτει η δημόσια δαπάνη. Όταν ρίχνεις τη δημόσια δαπάνη σε μια χώρα -κι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όχι μόνο για την Ελλάδα- αυξάνονται τα χρήματα που δίνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς. Γι αυτό λέμε ότι χρειάζεται ένα "πάτωμα", υποφερτό για τον Έλληνα, που να είναι 2,3 δισ. ευρώ για το 2014 και όχι 2 δισ. ευρώ που θέλει να βάλει η πολιτεία».

Για ενδεχόμενο κίνδυνο, η μείωση των τιμών να σηματοδοτήσει απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ο κ. Φρουζής σημειώνει: «Δεν είναι μόνο η απόσυρση, είναι και η εξαφάνιση. Η λεγόμενη "εξαφάνιση" μπορεί να προκύψει από επανεξαγωγές, από προϋπολογισμούς των νοσοκομείων που δεν αγοράζουν φάρμακα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί μείωσης των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών, ο κ. Φρουζής κάνει λόγο για «λαϊκισμό», ενώ χαρακτηρίζει «αστείες» τις καταγγελίες περί σύμφυσης συμφερόντων φαρμακοβιομηχανιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Απ` ό,τι ξέρω από δεδομένα που έχω, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που όπως έχουν ένα επικοινωνιακό πλάνο με διάφορους σταθμούς, έντυπα κλπ., είχαν και ένα πλάνο δύο ή τριών μηνών με δύο-τρεις χιλιάδες ευρώ συνολικά. Είναι τουλάχιστον αστείο. Πρέπει να ευχόμαστε στην Ελλάδα, οι εταιρείες να μπορούν να επενδύουν με διάφορες μορφές προς όφελος της Οικονομίας. Όταν λέμε "επενδύσεις", σημαίνει ακόμη και στα ΜΜΕ [...]. Πρέπει να βγούμε από αυτά τα ταμπού. Μιλάμε για ελεύθερη οικονομία. Δεν πρόκειται να αυξηθεί το ΑΕΠ μέσω μείωσης των δαπανών μόνο. Το ΑΕΠ αυξάνεται με επενδύσεις, με απασχόληση, με χρήμα που πέφτει στην αγορά» τονίζει.

Πηγή: ΑΜΠΕ