Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Τι ειπώθηκε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της επιτροπής ανταγωνισμού για ωράριο, βρεφικό γάλα, ΜΥΣΥΦΑ (videos)

Άκρως ενδιαφέροντα τα όσα ακούσαμε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού κ. Δημήτρης Κυριτσάκης.

Στη συνεδρίαση κατά την οποία ο κ. Κυριτσάκης αναλάμβανε εκ νέου τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής ζητήθηκε από τους βουλευτές να κάνει έναν απολογισμό του έως τότε έργου του.

Μίλησε μεταξύ άλλων και για θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως είναι το...


... βρεφικό γάλα, το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων αλλά και την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ. Η συζήτηση αυτή έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διατύπωση της έκθεσης ΟΟΣΑ (δεν είχε δημοσιευθεί ακόμα), την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προϊδέασε ο κ. Κυριτσάκης, τα αποτελέσματα της οποίας μας είναι ήδη γνωστά.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Κυριτσάκη, η απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλακτος στα σούπερ μάρκετ, την οποία είχε προτείνει η επιτροπή ανταγωνισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, έφερε θετικά αποτελέσματα αφού η τιμή του έπεσε - όπως ο ίδιος υποστήριξε - κατά 20-25%. Άποψη που δε συμμερίζονται φυσικά οι φαρμακοποιοί, αφού συγκρίνονται ανόμοιες συσκευασίες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μειώθηκε η χονδρική εισαγόμενη τιμή που είναι τελείως ανεξάρτητη από το κέρδος του φαρμακείου.

Με... «σημαία» λοιπόν το βρεφικό γάλα, ο κ. Κυριτσάκης δήλωσε πως ενδεχόμενη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ θα οδηγούσε επίσης σε μείωση τιμών, για να έρθει άμεσα η αντίδραση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Λαφαζάνη και Δρίτσα. Τόνισε χαρακτηριστικά πως το μονοπώλιο των φαρμάκων διατηρεί τις τιμές υψηλές, αγνοώντας πως τις τιμές τις ορίζει το ίδιο το κράτος. Συνέχισε δε λέγοντας ότι στην Ελλάδα συνεχίζουμε να έχουμε ακόμα πολύ ακριβά φάρμακα (!), κάτι που δεν ισχύει αφού η χώρα μας πλέον συνδιαλέγεται στις τρεις χαμηλότερες της ευρωζώνης σε τιμές φαρμάκων.

Για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας την ολοήμερη λειτουργία των φαρμακείων, κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά αποδέχθηκε το θεσμικό όργανο (!) και θα προχωρήσει.

Δείτε τα συγκεκριμένα αποσπάσματα:





Farmakopoioi