Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΦΣ Μαγνησίας: Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ελλείψεις αντιγριπικών

Αναφορικά με τo πρόβλημα που προέκυψε με την έλλειψη αντιγριπικων εμβολίων στα φαρμακεία ο σύλλογος μας έχει να δηλώσει τα εξής .
Αρχικά οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι, τα Φαρμακεία δεν παράγουν και δεν εισάγουν φάρμακα αλλά τα προμηθεύονται από το χονδρεμπόριο (Φαρμακαποθήκες και Φαρμακευτικές εταιρείες).



Σε ότι δε αφορά το εμβόλιο κατά της γρίπης για το οποίο και έγιναν οι σχετικές δηλώσεις, τονίζουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι η ποσότητα εμβολίων που διατέθηκε στην Ελληνική αγορά για την περίοδο 2013-2014, από τις 3 εταιρείες που τα κυκλοφορούν, ήταν πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού. Μάλιστα η τελευταία παρτίδα αντιγριπικών εμβολίων που λάβαμε ήταν στα μέσα Νοεμβρίου και από τότε η τύχη τους αγνοείται!
Τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται για την πρόληψη της νόσησης από τον ιό της γρίπης και δεν γίνονται την στιγμή της έξαρσης της επιδημίας.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε περίπτωση που κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου νοσήσει από τον ιό της γρίπης, μπορεί να προμηθευτεί τα κατάλληλα αντιικά σκευάσματα από τα φαρμακεία με ειδική γνωμάτευση από το θεράποντα ιατρό του για να αποφύγει τις επιπλοκές της νόσου. Σε περίπτωση που προκύψει κάποια έλλειψη και σε αυτά τα σκευάσματα, τότε με πρόσφατη υπουργική απόφαση ο φαρμακοποιός μπορεί να προμηθευτεί τα αντιικά αυτά φάρμακα εντελώς δωρεάν από τα κατά τόπους νοσοκομεία για να καλύψει τις ανάγκες του κοινού.
Τώρα αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ότι “δεν υπάρχει έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων, αλλά τα φαρμακεία δεν τα προμηθεύονται γιατί έχουν χαμηλό κέρδος”, θέλουμε να γνωρίσουμε στους συμπολίτες μας ασφαλισμένους ότι εμείς οι φαρμακοποιοί, αν και υπάρχουν ακόμη απλήρωτες οφειλές από την πολιτεία για φάρμακα που χορηγήσαμε στους ασθενείς την περίοδο 2011 και 2012 από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, χρήματα για τα οποία και φορολογηθήκαμε, αν και έχουμε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας που επιτείνεται από την καθυστέρηση της εκπλήρωσης των πρόσφατων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς εμάς, αλλά και από τη γενικότερη οικονομική κρίση που έχει επιβληθεί από την πολιτική των μνημονίων, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δημόσια υγεία και να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε στον Έλληνα πολίτη τα φάρμακά του.
Ο κλάδος μας έχει στοχοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων το 2010, και έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Φτάνει πια η συνέχιση αυτής της πολιτικής της στοχοποίησης από την επίσημη πολιτεία.
Οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα την αξία του Έλληνα Φαρμακοποιού για την ζωή τους.
Οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του φαρμακείου της γειτονιάς για αυτούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο​ Πρόεδρος       Ο Γραμματέας
Ματσιόλης Κων/νος        Βογιατζής Γεώργιος