Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Εμμένει η τρόικα στη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ

'Γιατί δεν εφαρμόζετε την εισήγηση του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς;', ρώτησαν τον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Με μία πρόταση τριών σημείων, απαντά το υπουργείο Υγείας στην εμμονή της τρόικας για διάθεση των μη υποχρεωτικώς συνταγογαφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν την πρόταση και αναμένεται να εκφέρουν την οριστική τους άποψη στις 4 Μαρτίου, κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Υγείας.


Το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε επί μία και πλέον ώρα με την τρόικα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ανέφερε πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην πάνε τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ – μάρκετ, για να πάρει την απάντηση: 'Γιατί δεν εφαρμόζετε την εισήγηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς;'.

Ο κ. Γεωργιάδης τούς παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση, που αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη της Κυριακής.

Πρόταση

Εκτιμά ότι το κλίμα με την τρόικα ήταν καλό και πως η πρόταση αξιολογείται θετικά. Προβλέπει, δε, τα εξής:

  • Ελεύθερη διαμόρφωση τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ προς τα κάτω, με 'πλαφόν' τις τιμές που προβλέπονται στο ισχύον δελτίο τιμών.
  • Διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία (τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι), με εξαίρεση τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα μπορούν να διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ.
  • Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των συμπληρωμάτων, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διάθεση στα σούπερ μάρκετ τα πιο 'ευαίσθητων' για τη Δημόσια Υγεία.
  • Διευκόλυνση της λειτουργίας των φαρμακείων και τα Σάββατα ή περισσότερες ώρες την ημέρα, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των καταναλωτών στα εν λόγω προϊόντα.
Στόχος

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας έχει ως λογική ''άνοιγμα της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ μέσα από τα φαρμακεία'.

Βασικός της στόχος είναι να αποτραπεί το κλείσιμο φαρμακείων από την απώλεια εσόδων από τα ΜΥΣΥΦΑ.

Τα έσοδα των φαρμακοποιών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των διαδοχικών μειώσεων στις τιμές φαρμάκων και στα ποσοστά κέρδους του κλάδου.

Δ.Κ.
πηγή: ιατρονετ