Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ

Όσο ασχολείται κάποιος με τη δημόσια διοίκηση της χώρας  τόσο περισσότερο απογοητεύεται.

Απογοητεύεται διότι διαπιστώνει ότι η ανυπαρξία δημόσιας διοίκησης είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί και ο πιο απαισιόδοξος. 

Απογοητεύεται διότι διαπιστώνει ότι το χάος δεν περιορίζεται σε μια δημόσια υπηρεσία, αλλά είναι καθολικό φαινόμενο όλου του κρατικού μηχανισμού. Απογοητεύεται διότι διαπιστώνει ότι και κάποιες ελάχιστες υπηρεσίες που λειτουργούν στοιχειωδώς ανεκτά, "κολλάνε" την ασθένεια της μη λειτουργίας από τις υπόλοιπες.



Αφορμή για τις σκέψεις αυτές έδωσαν οι επαφές μου των τελευταίων ημερών με τον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων, όπου αποδεικνύεται ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος.
Οι συνταγές ενός ασφαλιστικού ταμείου λίμναζαν σε φοριαμούς και αποθήκες και παρά τις πιέσεις, τις έγγραφες εντολές των προϊσταμένων ακόμη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρχε η παραμικρή πρόοδος.

Ούτε πρόοδος της διαδικασίας ελέγχου  και ενταλματοποίησης  υπήρχε, αλλά και σκυλίσια αντίδραση στην εντολή να μεταφερθούν τα παραστατικά για έλεγχο στο ΚΜΕΣ.
Αναγκάσθηκα - και το εννοούσα - να απειλήσω  ότι εντός τριών εργασίμων ημερών ή θα μεταφερθούν τα παραστατικά στο ΚΜΕΣ για έλεγχο ή την τέταρτη εργάσιμη ημέρα θα υποβάλλω μήνυση και αγωγή κατά του προέδρου του ταμείου και των εμπλεκομένων διευθυντών και υπαλλήλων. Αποτέλεσμα της απειλής αυτής ήταν να μεταφερθούν αυθημερόν με το ΙΧ του προέδρου του ταμείου στο ΚΜΕΣ 70 σακούλες απορριμμάτων γεμάτες με τα απαιτούμενα παραστατικά και ήδη έχει αρχίσει ο έλεγχος.

Ένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο είχε ενημερώσει το προϊστάμενο υπουργείο ότι έχει εξοφλήσει τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα στις διαμαρτυρίες μου να απαντούν με φράσεις όπως «εμείς σας εξοφλήσαμε και κακώς μας ενοχλείτε».
Μετά από αντιπαραβολή των στοιχείων αποδείχθηκε ότι πράγματι τα φαρμακεία δεν είχαν εξοφληθεί και ποσόν της τάξεως των 2.000.000 ευρώ κακώς και αναληθώς εμφανίζονταν ως εξοφλημένο.

Σε μια άλλη περίπτωση ένα ασφαλιστικό ταμείο επέμενε ότι υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης με e-mail προ 15 ημερών προκειμένου να εξοφλήσει τα φαρμακεία, αλλά ο αποδέκτης του e-mail επέμενε ότι ουδέποτε το παρέλαβε.

Και έτσι όλοι ήταν καλυμμένοι.

Χρειάσθηκε και πάλι η διαμεσολάβηση του κ. Βαλτά ώστε το σχετικό αίτημα να επανυποβληθεί αυτή τη φορά με fax και να επιδοθεί χέρι με χέρι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης δαπάνης και ενταλματοποίησης.

Ας μη μιλήσω για το ασφαλιστικό ταμείο όπου η διαπιστωθείσα υπεξαίρεση πάγωσε κάθε διαδικασία πληρωμών και γίνεται προσπάθεια παράπλευρων διαδικασιών για να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Δυστυχώς αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε καταναλώνοντας χιλιάδες εργατοώρες προκειμένου να υλοποιηθούν τα αυτονόητα.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ

Κυριάκος Θεοδοσιάδης