Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών των πλέον ελλειπτικών φαρμάκων

Από iatronet.gr

Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας οι απαγορεύσεις “παράλληλων” εξαγωγών, εξαιτίας ελλείψεων σε φάρμακα

Από τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει πως λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 80 φάρμακα, εκ των οποίων τα εννέα είναι εμβόλια. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός την Πέμπτη, υπήρξε επέκταση των απαγορεύσεων, η οποία προέκυψε έπειτα από αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ για τη διακίνηση φαρμάκων εκτός Ελλάδας.

Οι “παράλληλες” εξαγωγές αφορούν φάρμακα, τα οποία....


.... εισάγονται στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά επανεξάγονται λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής που έχουν κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Οι απαγορεύσεις εξαγωγών από τον ΕΟΦ κρίθηκαν επιβεβλημένες για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθούν, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού παρακολουθούν την εφαρμογή τους, η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Για να δείτε τη λίστα των φαρμάκων αυτών ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: