Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ


Συνάδελφοι τούτες τις δύσκολες   ώρες που περνά ο τόπος  μας, νιώθουμε ότι το <αύριο> είναι κάτι που δεν φαίνεται ότι θα έλθει. Λόγια όπως  «Αν κάποιος δεν συμμορφωθεί θα φάει μία φλατ μείωση όλος ο τομέας και οι φαρμακοποιοί. Όποιος θέλει μάχη και να βγει στους δρόμους είναι ευπρόσδεκτοι οι εχθροί», που τις προάλλες τόνισε ο κ. Λοβερδος , για εμάς ή οι  αναφορές του κ. πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για ακόμα περισσότερη μείωση στο εισόδημα μας  ,δείχνουν τον δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε.

Δεν είχαμε καταλάβει τόσο καιρό ότι εμείς είμαστε η …μεγάλη  αιτία  για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας .Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συμβιβασμού με το υπουργείο υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η χρεοκοπία των φαρμακείων σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι δεδομένη αν συνεχίσουμε έτσι. Η κρίση θα παρασύρει και τις φαρμακαποθήκες και τότε οι εταιρείες θα είναι κυρίαρχες με όρους υποδούλωσης.. Η ρευστότητα που έρεε στο σύστημα έχει εξανεμιστεί, η εμπορική πίστη  καταρρέει, συμπαρασύροντας και τις εμπλεκόμενες εταιρίες, και η απαίτηση πληρωμής «τοις μετρητοίς»  έρχεται στο προσκήνιο.. 



Κάποιες φαρμακοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αποσυρθούν από την αγορά και ζητούν για όποιες συναλλαγές πραγματοποιούν άμεση εξόφληση, ενώ άλλες δεν  χορηγούν πλέον πίστωση και θα ζητούν άμεση εξόφληση τιμολογίων. Ήδη, οι Φαρμακοβιομηχανίες έχουν μειώσει τόσο τις ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν στην αγορά όσο και τον χρόνο πίστωσης προς το χονδρεμπόριο και τις Φαρμακαποθήκες, ο οποίος κατά μέσο όρο έχει περιοριστεί, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στις 20 μόνο ημέρες. Σε συνδυασμό με την αδυναμία επέκτασης του τραπεζικού δανεισμού τους, έχουν οδηγηθεί σε περιορισμό του στοκ, άρα και σε εμπορική περιθωριοποίηση. Όλα τα παραπάνω έρχονται να πιέσουν και τη λιανική, δηλαδή το κανάλι των φαρμακείων, το οποίο μέχρι πρότινος απολάμβανε εκπτώσεις επί του τζίρου και έως και 3μηνη πίστωση από το χονδρεμπόριο.

Όλα τα παραπάνω δίνουν τον τόνο των εξελίξεων σε μια αγορά που ψάχνει νέες ισορροπίες, έχοντας ωστόσο απέναντί της ασφαλισμένους ασθενείς, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα είναι επίσης «κουρεμένο».Ο κλάδος μας  περνά σε μια νέα εποχή που ενώ στην κορυφή {της πυραμίδας των φαρμακευτικών δαπανών },  γίνονται μάχες και συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων, καταλήγει στο τέλος να την ..πληρώνουν με τεράστιες απώλειες τα μικρά  κυρίως  ατομικά φαρμακεία μας .

Άραγε θα πρέπει να μείνουμε θεατές όλων αυτών ή να δώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο , μια απάντηση , ηχηρή , δυναμική , συλλογική και στο τέλος ικανή να ακουστεί παντού.?  Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας .Ο καιρός έφτασε , το 2012 είναι σε λίγο πραγματικότητα και μας περιμένει. Καλή Χρονιά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε όλους μας .

Κώστας Ματσιόλης. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Μαγνησίας