Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλες ανισότητες στην Υγεία εντός ΕΕ

Μεγάλο μέρος των εξόδων για την υγειονομική τους περίθαλψη σε περίπτωση ανάγκης επωμίζονται οι Έλληνες, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, «Πανόραμα της Υγείας: Ευρώπη», η οποία αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημόσιας χρηματοδότης του συστήματος Υγείας.


Ο Οργανισμός προειδοποιεί για τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως παρότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν μειώσει το κάπνισμα, άνω του 30% των ενηλίκων στην χώρα μας καπνίζει καθημερινά.

 

Εστιάζοντας στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο δημόσιος τομέας είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της περίθαλψης υγείας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Κύπρου, ενώ, κατά μέσο όρο, οι κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 4,6% ανά έτος σε πραγματικές τιμές μεταξύ του 2000 και του 2009.

Διαπιστώνει δε, ότι η ποιότητα της περίθαλψης έχει βελτιωθεί στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι όλες οι χώρες μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Οργανισμός εκφράζει τις ανησυχίες του για την έλλειψη ιατρών και νοσοκόμων, μολονότι οι πρόσφατες περικοπές των δημοσίων δαπανών στον τομέα της Υγείας σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να έχουν οδηγήσει σε μια προσωρινή τουλάχιστον μείωση της ζήτησης.

Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι κατανάλωση αλκόολ μειώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, άσθμα και άνοια εμφανίζονται με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, καθώς και ότι το 52% των ευρωπαίων ενηλίκων είναι υπέρβαροι από τους οποίους το 17% είναι παχύσαρκοι.

Ο ΟΟΣΑ καταλήγει συμπεραίνει ότι η οικονομική κρίση και οι αυξανόμενοι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν επιτείνει τις πιέσεις στα συστήματα Υγείας εντός της Ε.Ε.

www.newsbeast.gr