Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι φαρμακοποιοί. "Η κυβέρνηση παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια" καταγγέλλει στο Healthview ο Κώστας Λουράντος


farmakopoioi

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο «Healthview»  ο κύριος Γιάννης Δαγρές φαρμακοποιός και μέλος του Δ.Σ.Α-Ν.Π.Δ.Δ περίπου 965 εκατομ. Ευρώ, έχουν μέχρι τώρα αναγκαστεί να πληρώσουν από τη τσέπη τους οι φαρμακοποιοί, χωρίς όμως να έχουν λάβει τα χρήματά τους πίσω.  Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο κος Δάγρες  αποτυπώνουν σε γενικές γραμμές το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα φαρμακεία καθώς ήδη τα 615 εκατομ. είναι ληξιπρόθεσμα.  

Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα που είχε διενεργηθεί προ λίγων μηνών από τον ΠΦΣ,

πάνω από 200 φαρμακεία έχουν κλείσει το τελευταίο έτος σε όλη την χώρα λόγω χρεών ( τα 100 στην Αττική), ενώ πάρα πολλοί φαρμακοποιοί βρίσκονται στον Τειρεσία καθώς δεν πληρώθηκαν και δεν μπόρεσαν και εκείνοι να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Υπάρχουν επίσης πάνω από 300 κατασχετήρια τρίτων σε βάρος λειτουργούντων φαρμακείων. Ο  κύριος Δαγρές επισημαίνει ότι οι σημερινές οφειλές προς τους φαρμακοποιούς είναι οι υψηλότερες από εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα περιστατικά επισημαίνει όπου φαρμακοποιοί, οδηγούνται στο αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο ή ακόμη παρουσιάζουν και προβλήματα υγείας από το στρες που βιώνουν.

Κλείνοντας ο κύριος Δαγρές τονίζει πως τα φαρμακεία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον χώρο του φαρμάκου απασχολώντας το 55-60% του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον χώρο, άνω των 20.000 ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των φαρμακοποιών. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η κατάσταση και το οικονομικό αδιέξοδο της υγείας δεν βαραίνει και δεν απειλεί και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.

Από την μεριά του ο κύριος  Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σχετικά με  την εντύπωση που κυριαρχεί ότι  πάντα οι πρώτοι που εξοφλούνται είναι οι φαρμακοποιοί και ότι ως επαγγελματικός κλάδος όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι σε προτεραιότητα  είπε στο «Healthview» :

« Κάθε άλλο παρά πληρωνόμαστε πρώτοι. Παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από την κυβέρνηση που σκοπό έχει να στρέψει τον έναν κλάδο εναντίον του άλλου, είτε αφορά τους φαρμακοποιούς είτε αφορά άλλους επαγγελματικούς κλάδους διεκδικούν τα αιτήματα τους. Πληρώνονται  οι φαρμακοποιοί στρέφουν τους υπόλοιπους τους κλάδους υγείας απέναντι στους φαρμακοποιούς, διαμαρτύρονται οι γιατροί, βγάζουν σκάνδαλα χωρίς ονόματα . Εγώ προσωπικά έστειλα στον εισαγγελέα και ζήτησα να μου δώσουν ονόματα εμπλεκομένων σε σκάνδαλα και δεν μου δίνουν τίποτα. Πρόκειται λοιπόν καθαρά για επικοινωνιακά τρικ για να στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου και να διαμορφώνουν εντυπώσεις. Για μένα  δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία και δικαιοσύνη. Από τα χρέη του 2011 μας πλήρωσαν μόνο τα χρέη του ΟΠΑΔ και παραπληροφορούν  ότι μας πλήρωσαν όλο το 2011.Εχθές το βράδυ έτρεχα να βγάλω μία συνάδελφο από το κρατητήριο που την είχαν πάει για χρέη προς το δημόσιο ενώ έχει ήδη εκείνη εκχωρήσει τα χρήματα που περιμένει από τον ΕΟΠΥΥ κατευθείαν στο δημόσιο. Εμείς δεν χρωστάμε στους προμηθευτές. Τους έχουμε εξοφλήσει. Εμείς έχουμε χρεωθεί για χρήματα που δεν έχουμε λάβει».