Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ όπως... βρεφικό γάλα

Στα χρόνια του μνημονίου επικρατεί μια τάση να πειστεί ο κόσμος ότι οτιδήποτε «απελευθερώνεται», πέφτει η τιμή του. Στους ρυθμούς λοιπόν της «απελευθέρωσης» κινούμαστε τον τελευταίο καιρό και στα φαρμακεία. Στην αρχή τους είχε πειράξει το βρεφικό γάλα. Ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την «υψηλή» τιμή του στα φαρμακεία. Έβαλαν μάλιστα και τη σφραγίδα του... ΟΟΣΑ, ενός διεθνούς οργανισμού που όπως αποδείχθηκε δεν υιοθετούσε όλες τις προτάσεις της δήθεν «εργαλειοθήκης».

Οι φαρμακοποιοί δικαιωθήκαμε στο ΣτΕ, η κυβέρνηση όμως...



... ξαναέφερε το θέμα στην επιφάνεια και τελικώς τα γάλατα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Εκεί συναντούμε μικρότερες συσκευασίες με λίγο χαμηλότερη τιμή από ότι στα φαρμακεία και αυτό το βαφτίζουν κάποιοι «ανάπτυξη», «ανταγωνιστικότητα». Ξεχνούν ότι τα φαρμακεία για ένα γάλα πχ. με λιανική τιμή 10€, μόλις το 1€ είναι υπέρ του φαρμακείου. Κανείς δε νοιάστηκε πώς βγαίνει η τιμή 9€ και αν για αυτή την τιμή ευθυνεται ο φαρμακοποιός.

Το αποτέλεσμα; Σήμερα στα σούπερ μάρκετ θα βρει κανείς μόνο τα εμπορικά βρεφικά γάλατα. Δεν θα βρει τα «δύσκολα» αντιεμπορικά, αυτά χωρίς λακτόζη, αυτά που συνίστανται για παλινδρόμηση, κλπ. Η πρόσβαση στα γάλατα έγινε δυσπρόσιτη, ο γονιός δυσκολεύεται περισσότερο να βρει βρεφικό γάλα, τα σούπερ μάρκετ δεν διανυκτερεύουν, ενώ και η τιμή των γαλάτων αυτών σαφώς και δεν έχει μειωθεί. Ποιος βγήκε κερδισμένος από όλη αυτή την ιστορία; Σίγουρα πάντως όχι ο Έλληνας καταναλωτής.

Το ίδιο επιχειρείται να συμβεί και στα ΜΥΣΥΦΑ. Έστω κι αν εξακολουθούν να παραμένουν στα φαρμακεία. Μη ξεχνάμε ότι πλέον ολόκληρο το... φαρμακείο μπορεί να μετακινηθεί (και) εντός σούπερ μάρκετ.

Η χθεσινή μας ανάρτηση για τα παραδείγματα με τα ΜΥΣΥΦΑ μεγάλης πολυεθνικής έτυχαν μεγάλης απήχησης, θορύβησε αρκετούς, γιατί πολύ απλά αποτυπωνόταν η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μία: Ο καταναλωτής δεν βγαίνει σε καμία περίπτωση ωφελημένος από τις κάθε λογής «απελευθερώσεις» στο φάρμακο. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν αυτοί που θέλουν να απορρυθμίσουν πλήρως την αγορά φαρμάκου. Το φάρμακο δε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινό καταναλωτικό προϊόν. Είναι κοινωνικό αγαθό και η πολιτεία οφείλει να το σέβεται.

Δ.Μ.