Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Κατόπιν ενεργειών του Π.Φ.Σ., αλλά και τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση του ζητήματος των τοποθετημένων επιγραφών σε όψεις κτηρίων, που απασχολεί πολλούς συναδέλφους μας.  




Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ. 1 του Ν. 4257/2014 (ΦΕΚ Α΄ 93) ορίστηκε ότι εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου (ήτοι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ στις 14.4.2014), όσοι έχουν τοποθετήσει επιγραφές σε όψεις κτιρίων, όπως αυτές ορίζονται στην περίπτωση 56 του άρθρου 2 του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ Α΄ 79, Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) πλην των στεγών, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 6 του Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ Α΄ 224 –επιγραφές), πρέπει να τις προσαρμόσουν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κατά το διάστημα αυτό δεν επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τις προαναφερθείσες παραβάσεις.


Στην παρ. 2 ορίζεται ότι οφειλές από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τις παραβάσεις της προηγούμενης παραγράφου και δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 51 του ως άνω νόμου, και ουχί του 53, ως εσφαλμένως αναφέρεται στο κείμενο, κατόπιν διευκρινιστικής εγκυκλίου (αρ. πρωτ. 23334/06.6.2014) του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα λοιπόν με την παρ. 2 του άρθρου 51 εξαιρούνται μεν και δεν υπάγονται στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους από κάθε είδους πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών, αλλά σε κάθε περίπτωση η εν λόγω εξαίρεση δεν ισχύει στην εφάπαξ εξόφληση των οφειλών με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.


Τέλος σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 75, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των αξιόποινων πράξεων της παραγράφου 1 που έχουν τελεστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου.

Με εκτίμηση
Εκ της Νομικής Υπηρεσίας
 
 
Δείτε συνοπτικά ΕΔΩ