Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Προετοιμασία εγκύων για τον τοκετό και τον θηλασμό

Στο ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής (πρώην ιατρεία ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, Μεσογείων 454) από το Σεπτέμβρη 2015 διεξάγεται με επιτυχία η Δράση «Προετοιμασία εγκύων για τον τοκετό, τη λοχεία, τον θηλασμό και τη γονεϊκότητα», γνωστά και ως μαθήματα Ψυχοπροφυλακτικής /Ανώδυνου Τοκετού. Η Δράση οργανώθηκε και πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου από τις μαίες της Μονάδος οι οποίες είναι πλήρως καταρτισμένες πάνω σε ότι πιο νέο υπάρχει στον τομέα προετοιμασίας εγκύων και κατέχουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να στηρίξουν την φυσιολογική και φυσική πορεία αυτής της τόσο ευαίσθητης περιόδου.


 

Όλες οι έγκυες, όλων των περιοχών, όλων των ταμείων, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες καλούνται να παρακολουθήσουν πέντε δωρεάν, πρωινές (11.00-14.00) συναντήσεις που συνήθως λαμβάνουν χώρα κάθε Τρίτη και Παρασκευή σε έναν καθαρό, φιλόξενο χώρο στον ημιόροφο του κτιρίου. Τα μαθήματα αποτελούνται από το θεωρητικό μέρος όπου παρέχονται όλες οι απαραίτητες γνώσεις για την περιγεννητική περίοδο και το βιωματικό.
  
Το βιωματικό περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις εγκυμοσύνης, αναπνοές στον τοκετό, χαλάρωση, στάσεις-θέσεις στα διάφορα στάδια, φροντίδα νεογνού, βοήθεια συντρόφου κ.α. Εξέχουσα θέση στα μαθήματα έχει και ο θηλασμός στον οποίο αφιερώνεται μία ολόκληρη τρίωρη συνάντηση με παροχή των απαραίτητων γνώσεων και πρακτικών (εξάσκηση θέσεων /στάσεων θηλασμού με κούκλες) που θα οδηγήσουν σε επιτυχή σίτιση. 

Άλλωστε στο χώρο λειτουργεί Ιατρείο/Στάση θηλασμού αναγνωρισμένο από το Εθνικό Πρόγραμμα Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού: «Αλκυόνη» που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Στο χώρο αυτό δύναται μία μητέρα να θηλάσει το παιδί της, να αντλήσει το γάλα της και να πάρει συμβουλές σε τυχόν ανησυχίες της από τις μαίες του τμήματος (ώρες λειτουργίας:καθημερινές,7.00-18.00) .
 
Φυσικά, κάθε κύκλος συναντήσεων απευθύνεται και στον σύντροφο ή στο υποστηρικτικό πρόσωπο της εγκύου μετά από συνεννόηση. Σε περίπτωση αδυναμίας παρουσίας τους συνιστάται τουλάχιστον την παρακολούθηση του τελευταίου μαθήματος όπου γίνεται λόγος για την ψυχολογία της λεχώνας και πώς μπορεί να βοηθήσει ο σύντροφος αλλά και το υποστηρικτικό περιβάλλον, την φροντίδα του νεογνού και τον σημαντικότατο ρόλο του μέλλοντα πατέρα στον τοκετό.
 
Η Δράση συνεχίζεται με αμείωτο ενθουσιασμό και ζήλο και το 2016. Ήδη από τα μέσα Σεπτέμβρη που έχει ξεκινήσει το όλο εγχείρημα έχουν ενημερωθεί και απολαύσει τα πλεονεκτήματα μίας πραγματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πάνω από 40 ζευγάρια.
 
Στα μαθήματα παίρνουν μέρος έγκυες μετά την 31η εβδομάδα αλλά συνιστάται η κράτηση θέσης να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα διότι το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση καθώς και για έγκαιρη κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 6016911 ή με μήνυμα στη σελίδα fb: Μαίες-ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής .

πηγή: ιατρονετ