Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

H άνοδος και η πτώση του Μάρτιν Σκρέλι- Υπό διάλυση η εταιρεία Kalobios

Υπό διάλυση βρίσκεται η εταιρεία Kalobios, την οποία διηύθυνε στο παρελθόν ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο», Μάρτιν Σκρέλι.
Την Δευτέρα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον 32χρονος επιχειρηματία, μετά την σύλληψή του για οικονομικές δραστηριότητες του παρελθόντος. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παράνομα μετοχές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Retrophin -την οποία είδε ιδρύσει το 2011- για να αποπληρώσει χρέη που είχαν προκύψει από επιχειρηματικές δραστηριότητες της MSMB Capital Management.


Μετά την σύλληψη του Σκρέλι δημιουργήθηκε ένα ντόμινο δυσάρεστων γεγονότων που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή της Kalobios. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την απόλυση του Σκρέλι ακολούθησαν οι παραιτήσεις του οικονομικού διευθυντή και του φορολογικού ελεγκτή, γεγονός που αφήνει ακέφαλη την εταιρεία βιοτεχνολογίας. Ακόμα, οι μετοχές της έχουν παγώσει, ενισχύοντας τα σενάρια που θέλουν την εταιρεία να κλείνει.
Το χρονικό των γεγονότων θυμίζει χριστουγεννιάτικη ιστορία, στην οποία η απληστία και ο ναρκισσισμός τιμωρούνται. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μάρτιν Σκρέλι έχει λάβει τον τίτλο του «πιο μισητού ανθρώπου του κόσμου», μετά την απόφασή του να αυξήσει το φάρμακο για την τοξοπλάσμωση Daraprim από 13,5 σε 750 δολάρια. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τον Σκρέλι να υπερασπίζεται την απόφασή του και να υποστηρίζει ότι στόχος του είναι η ενίσχυση των ερευνών για την βελτίωση του φαρμάκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τιμής του φαρμάκου δεν ήταν παράνομη και η σύλληψή του αφορούσε σε οικονομικές ενέργειες του παρελθόντος. Ο ίδιος ο Σκρέλι υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι έχει πέσει θύμα πλεκτάνης λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από το «σκάνδαλο Daraprim».
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορία του 32χρονου επιχειρηματία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για γιο μεταναστών από την Κροατία και την Αλβανία που εργάζονταν ως καθαριστές δρόμων για να τον μεγαλώσουν σε μια φτωχική γειτονιά του Μπρούκλιν. Ο ίδιος ήταν αρκετά φιλόδοξος και εισχώρησε στον κόσμο των επενδύσεων πριν την ηλικία των 20. Σήμερα, κατηγορείται για παράνομη χρήση μετοχών της εταιρείας Retrophin για αποπληρωμή χρεών, ενώ ταυτόχρονα πασχίζει να διασώσει την δημόσια εικόνα του. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης, η συμπεριφορά του αποτελεί μέρος ενός «κοινωνικού πειράματος».
huffingtonpost.gr