Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανθός: Το φάρμακο προνομιακό πεδίο συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας

Ως προνομιακό πεδίο αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τον τομέα του φαρμάκου, κατά την εισήγησή του στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Για μια νέα ώθηση στην Ελληνορωσική Οικονομική Συνεργασία» που οργανώθηκε στην 81η ΔΕΘ στα πλαίσια Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

«Το φάρμακο είναι για την Ελλάδα ένας τομέας προνομιακός όχι μόνο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αφού υπάρχει εξαιρετική παραγωγική εμπειρία, τεχνογνωσία, εξειδίκευση, εκπαιδευμένο προσωπικό, δυνατότητες αξιοποίησης του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που 'παράγουν' τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και για την οργάνωση ενός αναβαθμισμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας, που αποτελεί όρο ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. 




Η αναπτυξιακή σημασία λοιπόν μιας συνεργασίας με μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία και μια δυναμική φαρμακευτική αγορά, είναι προφανής. Η ιδιαιτερότητα της κυριαρχίας σ’αυτή την αγορά εισαγόμενων επωνύμων γενοσήμων, δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την πολυεπίπεδη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν στην Ελλάδα καλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα και έχουν ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού. Η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων, φαίνεται ότι αποτελεί ένα στοιχείο κοινής προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ελλάδα, παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται σήμερα από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών. Η παραγωγική-αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα και μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα συνήθη χρόνια νοσήματα, αποτελεί για μας προτεραιότητα και υποχρέωση», είπε ο κ. Ξανθός. 

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική εμπειρία: 


·         στις διαδικασίες έγκρισης νέων φαρμάκων
·         στον τομέα της κλινικής έρευνας, της καινοτομίας, της οργάνωσης της παραγωγής με βάση standars ποιότητας ( GMP’s)
·         στον έλεγχο της βιοδιαθεσιμότητας και βιοïσοδυναμίας των φαρμάκων
·         στην τιμολόγηση των φαρμάκων, παρότι το σημερινό σύστημα που επιβλήθηκε στα πλαίσια μνημονιακών συμφωνιών εχει πολλές στρεβλώσεις και έχει δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα στη φαρμακευτική πολιτική.
Επίσης, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο η χώρα μας αναπτύσσει τεχνογνωσία στη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων «και είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά το Κράτος και το Ασφαλιστικό Σύστημα διαπραγματεύεται, μέσω της ειδικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ, με τη φαρμακοβιομηχανία προσιτές τιμές σε νέα φάρμακα που αποδεδειγμένα έχουν θεραπευτικό όφελος και κλινική αποτελεσματικότητα». 

Σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Ξανθός και την ελληνική πρωτοβουλία για συνεργασία πέντε χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία ) στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής και στην από κοινού διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές τιμών αποζημίωσης για τα καινοτόμα φάρμακα που θα διασφαλίζουν τόσο την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σ’αυτά, όσο και την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.



health.in.gr