Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Δικαστήριο στις ΗΠΑ απέρριψε αγωγές κατά των εμβολιασμών στους μαθητές των σχολείων

Την Παρασκευή το ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αμερική αρνήθηκε να μπλοκάρει ένα νέο νόμο της πολιτείας της Καλιφόρνια ο οποίος έθετε αυστηρές οδηγίες εμβολιασμού για μαθητές σχολείων της Πολιτείας. Η απόφαση αυτή ήρθε ως απάντηση σε μια αγωγή από γονείς αλλά και διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την υγεία, οι οποίοι αμφισβητούσαν τη νέα αυστηρή νομοθεσία υποχρεωτικού εμβολιασμού που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ κατά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους (σ.μ. και ζητούσαν να μπλοκαριστεί).
   Τα μέτρα αυτά εξαλείφουν τον μη εμβολιασμό λόγω των λεγόμενων προσωπικών επιλογών και τις απαλλαγές λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων από τους κώδικες εμβολιασμού της Καλιφόρνιας, που σημαίνει ότι πλέον μόνο τα παιδιά με έγκυρη ιατρική δικαιολογία θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από εμβολιασμούς για τέτοιες παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.
 

 

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σαν Ντιέγκο τον περασμένο μήνα, ζήτησε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να μην τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις για τον εμβολιασμό, αλλά η δικαστής Dana Sabraw έκρινε ότι τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα έχουν  «μακρά ιστορία ρυθμίσεων ώστε τα παιδιά να εμβολιάζονται ως προϋπόθεση για την εγγραφή στο σχολείο», και δεν επιτρέπει απαλλαγές λόγω προσωπικής επιλογής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
 
«Σε αυτή την περίπτωση, οι ενάγοντες δεν έχουν αποδείξει ότι έχουν το δικαίωμα για την έκτακτη έκδοση προσωρινής διαταγής», έγραψε η
Sabraw στην απόφαση 18 σελίδων. Ο Carl Lewis, ο δικηγόρος για τους ενάγοντες με βάση το Σαν Ντιέγκο, δεν θα μπορούσε να δράσει αμέσως την Παρασκευή.
 
Το νομοσχέδιο υπεγράφη σε νόμο τον Ιούνιο του 2015, από τον Δημοκρατικό Κυβερνήτη
Jerry Brown και προϋποθέτει όλοι οι μαθητές να είναι εμβολιασμένοι κατά των ασθενειών της παιδικής ηλικίας, εκτός αν υπάρχει ιατρικός λόγος να αρνηθεί κάποιος. Είχε περάσει δε αυτός ο νόμος μετά από ένα ξέσπασμα ιλαράς μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων στη Disneyland το 2014.
 
Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ φέτος, έκανε την Καλιφόρνια την τρίτη Πολιτεία των ΗΠΑ που εξαλείφει τις θρησκευτικών πεποιθήσεων και άλλων προσωπικών επιλογών εξαιρέσεις για τους εμβολιασμούς. Πυροδότησε σθεναρές διαμαρτυρίες από τους γονείς που πιστεύουν ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα παιδιά αλλά και θρησκευτικές ομάδες που δεν επιθυμούν να δουν την απαλλαγή τους να μην ισχύει.
 
(Αναφορά από τον Curtis Skinner στο Σαν Φρανσίσκο, την επεξεργασία από την G Crosse)

 
πηγή: reuters, Fri Aug 26, 2016 7:54pm EDT