Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Κάτω από 2 εκατομ. ευρώ τζίρο δε βγαίνει ένα φαρμακείο!»

Για την Ελλάδα μπορεί τα νούμερα αυτά να φαντάζουν εξωπραγματικά, στη Γερμανία όμως αποτελούν πραγματικότητα. 

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα apotheke-adhoc.de, το όριο βιωσιμότητας των γερμανικών φαρμακείων είναι στα 2 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως. Κάτω από αυτό το όριο τα φαρμακεία κλείνουν.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της γερμανικής ιστοσελίδας:


Όλο και περισσότερα φαρμακεία στην Βρέμη αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο. Οι λόγοι πολλοί. Υπάρχει πληθώρα φαρμακείων και μεγάλος ανταγωνισμός από το online-εμπόριο.

Ολοένα και μειώνονται λοιπόν τα φαρμακεία στο Ομόσπονδο Κρατίδιο της Βρέμης. Σε ένα πληθυσμό περίπου 550.000 κατοίκων, λειτουργούν πλέον μόνο 146 φαρμακεία (αναλογία 1 φαρμακείo ανά 3.800 κατοίκους). Στα τελευταία πέντε χρόνια έκλεισαν οριστικά περίπου 25 φαρμακεία, ενώ 2-3 ακόμα βρίσκονται «στο κόκκινο».

Οι φαρμακοποιοί που συνταξιοδοτούνται, δεν βρίσκουν διάδοχη κατάσταση. Σε αυτό ίσως ευθύνεται και το γεγονός ότι στην Βρέμη δεν υπάρχει είσοδος νέων φαρμακοποιών στα Πανεπιστήμια. Επιπλέον πολλοί είναι οι φαρμακοποιοί που δεν επιλέγουν το δρόμο του αυτοαπασχολούμενου, άρα η λύση φαρμακείο δεν είναι πλέον η ενδεδειγμένη για επιστήμονες φαρμακοποιούς. Όσοι όμως αποφασίσουν να εργαστούν σε φαρμακείο, τότε αναζητούν φαρμακείο με πολύ υψηλό τζίρο.

«Κάτω από 2 εκατομμύρια ευρώ τζίρο το χρόνο, δε βγαίνουμε» λέει ο Γιοαχίμ Πολς, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο μαζί με τη σύζυγό του στην Βρέμη. Οι συνάδελφοί του που αναζητούν φαρμακοποιούς και δε πιάνουν αυτό το όριο - όπως υποστηρίζει - δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ο κ. Πολς γνωρίζει φαρμακοποιούς που αναζητούν διάδοχη κατάσταση στα φαρμακεία εδώ και χρόνια και δεν βρίσκουν, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον...

Αριθμός φαρμακείων στη Γερμανία


Farmakopoioi