Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Φαρμακευτική ανασκόπηση 2017

1 χρόνος που σημαδεύτηκε από 4 γράμματα: ΔΑΠΥ. Η παλιά πλατφόρμα "αναβαθμίστηκε", υποδέχτηκε τη "νέα ύλη" και από τότε η καθημερινότητα του φαρμακείου στρέφεται διαρκώς γύρω από αυτήν. Αποζημιώσεις στο κόστος ή και κάτω αυτού, παράλογες περικοπές και πίστωση στο εξάμηνο αρχικά ήταν όλα όσα μας φόρτωσε. Εξίσου σημαντικά γεγονότα όμως ήταν και το μάζεμα της πίστωσης του ΕΟΠΥΥ στις 60 μέρες καθώς και η νέα αλλαγή φρουράς στον ΠΦΣ στις εκλογές του Ιουνίου. Ας δούμε τα γεγονότα αναλυτικά ανά μήνα:



IANOYΑΡΙΟΣ: Δεν έχουμε καλά-καλά χωνέψει τη βασιλόπιτα και στις 2/1 υπογράφεται με χαρές και πανηγύρια η νέα σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα μέσω της νέας πλατφόρμας του ΔΑΠΥ. Την πλατφόρμα βέβαια κανείς δεν την έχει δει από κοντά αλλά εισπράττουμε διαβεβαιώσεις του τύπου "να κάπου εδώ γύρω πήγε", "την έχουμε τσεκάρει πάει σφαίρα" και "εκτελείτε χειρόγραφα τα πάντα όλα μέχρι να ανοίξει γιατί δεν θα κοπεί τίποτα". Στο τέλος του μήνα μαθαίνουμε ότι όλα αυτά τα χαρτιά του ΔΑΠΥ τα βάζουμε στην άκρη μιας και δεν θα γίνει κατάθεση τώρα αλλά δεν  θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί "δεν θα επηρεαστούν οι πληρωμές μας". Οι ημερίδες για το ασφαλιστικό συνεχίζουν να είναι της μόδας και κάνουμε και εμείς για να μην μας πουν δεύτερους. Η πίστωση του ΕΟΠΥΥ κατεβαίνει λίγο ακόμα και πιάνει τις 77 μέρες.



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Ο μήνας του ΕΦΚΑ μιας και κάνουν πρεμιέρα τα ραβασάκια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές. 'Οπως κάθε τι νέο στην Ελλάδα έτσι και αυτό έχει πολλά λάθη και η πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου παίρνει απανωτές παρατάσεις. Οι κωδικοί ΕΚΑΠΤΥ αρχίζουν και δημοσιεύονται σιγά-σιγά αλλά η πλατφόρμα του ΔΑΠΥ δεν λέει να λειτουργήσει. Ανακοινώνονται οι κλάδοι που πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS έως τις 30/6 και φυσικά τα φαρμακεία είναι μέσα.



ΜΑΡΤΙΟΣ: Νέος τραγέλαφος με το ΔΑΠΥ μιας και οι πρώτοι συνάδελφοι που τόλμησαν να στείλουν φακέλους στα 2 Πεύκα είδαν να μην γίνονται αποδεκτοί! Με τα πολλά ξεπεράστηκε το πρόβλημα και έτσι άρχισε να μαζεύεται το χαρτομάνι στον Ασπρόπυργο μαζί με τις προσδοκίες μας για σύντομη εξόφληση. Η πλατφόρμα τουλάχιστον ανοίγει και ξεκινάνε τα εντατικά μαθήματα καταχώρησης συνταγών. Κάποιοι σύλλογοι φιλοτιμούνται και κάνουν ενημερωτικές ημερίδες για το ΔΑΠΥ και κάποιοι άλλοι πάνε με τον αυτόματο πιλότο. To πλειοψηφικό πακέτο της Apivita πωλείται στον ισπανικό όμιλο Puig έναντι 40 εκατ. ευρώ. Η προεκλογική περίοδος στον ΠΦΣ ξεκινά και επισήμως και -αντί για ξεκατινιάσματα όπως το 2014- τώρα οι υποψήφιοι τάζουν πληρωμές φαρμάκων, αναλωσίμων, ληξιπροθέσμων, προνοιακού επιδόματος και κοινωνικού μερίσματος μέσα στον Απρίλιο. 



ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Το μπλογκ μας τιμά την Πρωταπριλιά όπως κάθε χρόνο αλλά μαθαίνει μπαλίτσα από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη ο οποίος την ίδια μέρα στην αίθουσα της HELEXPO όπου ακούγονται τα περισσότερα ψέματα κάθε χρόνο -μετά τη Βουλή- υπόσχεται πληρωμή αναλωσίμων Ιανουαρίου -που ακόμα δεν είχαν καταθέσει μερικοί- στις 30/4 !!! Ευτυχώς λόγω Πάσχα η πίστωση των φαρμάκων κατεβαίνει κι άλλο και φτάνει τις 72 μέρες.












ΜΑΪΟΣ: Το τέταρτο μνημόνιο είναι προ των πυλών και δεν θα μπορούσε να λείψει και από αυτό η αναφορά στα φαρμακεία. Αυτή τη φορά, αναφέρεται σε αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων μέσω κινήτρων προς φαρμακοποιούς, ενώ ζητείται η επίσπευση διάθεσης των ΓΕΔΙΦΑ. Το νέο μνημόνιο φέρνει ανοιχτά τα καταστήματα για 30 Κυριακές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με έρευνα, οι φαρμακοποιοί υποφέρουν από εργασιακή εξουθένωση,  ενώ 1500 φαρμακεία βρίσκονται υπό καθεστώς παραχώρησης των απαιτήσεών τους από ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές αποθήκες. Ο κ. Χατζηδάκης υπερασπίζεται την πλήρη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, ενώ προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει παιχνιδάκια θέλοντας να απελευθερώσει μόνο μια μικρή μερίδα, τα ΓΕΔΙΦΑ. Διοργανώνονται με επιτυχία το 3ο συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής στη Θεσσαλονίκης, το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο στο Ηράκλειο, αλλά και το 2ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας. Στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος μιλάει κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για όλα τα θέματα που μας αφορούν, ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο υπερψηφίζεται λίγες μέρες αργότερα. Στα δυσάρεστα έχουμε αυτοκτονία συναδέλφου στην Κατερίνη λόγω χρεών. Οι ψίθυροι για μεγάλες μειώσεις που επίκεινται στις τιμές αναλωσίμων γίνονται όλο και πιο έντονοι.








ΙΟΥΝΙΟΣ: Η μάχη για πληρωμή των αναλωσίμων καλά κρατεί, ο φαρμακευτικός σύλλογος Πέλλας είναι από τους πρώτους πανελλαδικά που αντιδρούν και απειλούν με αναστολή εκτέλεσης. Δημοσιεύεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αλλά εκτός από μειώσεις στα φάρμακα έχουμε και μεγάλες μειώσεις στις τιμές σκευασμάτων ειδικής διατροφής. Εκλογές στον ΠΦΣ, Βαλτάς-Μακρυγιάννης-Θεοδοσιάδης εκλέγουν 3 έδρες, ενώ μεγάλος χαμένος είναι ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Λουράντος ο οποίος εκλέγει 1 μόλις έδρα. Πέφτει η τιμή και στα αναλώσιμα σακχάρου. Ήδη από την εκκαθάριση αναλωσίμων Ιανουαρίου διαφαίνονται τεράστιες περικοπές, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις. 







ΙΟΥΛΙΟΣ: Βγαίνει άκυρη από το ΣτΕ η ΚΥΑ για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού. Ζυμώσεις επί ζυμώσεων για να βγει προεδρείο στον ΠΦΣ, κάτι που δεν επιτυγχάνεται στην πρώτη συνεδρίαση. Οι πρώτες αυξήσεις των ΜΥΣΥΦΑ κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ακόμα ψαχνόμαστε με τις πληρωμές αναλωσίμων, οι οποίες ξεκινούν μεν, αποσπασματικά δε ανά την επικράτεια. Σα να μην έφτανε αυτό, μαθαίνουμε και την παρακράτηση φόρου 4%. Τελικά στις 26 Ιουλίου βγαίνει λευκός καπνός από τον ΠΦΣ. Αποφασίζεται εκ περιτροπής προεδρεία για 18 μήνες και συνδιοίκηση από Κ. Θεοδοσιάδη και Απ. Βαλτά. Αθήνα-Πειραιάς-Πέλλα αποφασίζουν άρση της πίστωσης στα αναλώσιμα από 1/8 και για ολόκληρο τον Αύγουστο.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Εκτός από παρακράτηση, τα αναλώσιμα κρύβουν και rebate προσθέτοντας νέο πονοκέφαλο στους φαρμακοποιούς. Οι πληρωμές τους γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ τα προβλήματα της εφαρμογής συνεχίζουν να υφίστανται με αμείωτο ρυθμό. Αττική, Πειραιάς, Κιλκίς, Πέλλα δεν εκτελούν αναλώσιμα. Ο μήνας δε κρύβει κάτι άλλο ιδιαίτερο και κινείται σε σχετικά χαλαρούς ρυθμούς λόγω διακοπών.





ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία το 1ο Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας στο Φαρμακείο από τον ΦΣ Πέλλας, παρά τις έντονες διαφωνίες του Προέδρου του ΙΣΑ. Στο μέτωπο του eΔΑΠΥ έχουμε συνεχώς επιτυχημένες παρεμβάσεις επίλυσης προβλημάτων: αρχίζει η εκτέλεση εντός 10 ημερών με τις συνήθεις εξαιρέσεις και φυσικά ξεκάθαρες οδηγίες. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ κάνει ό,τι μπορεί να μας τρελάνει: μαθαίνουμε ότι ορθοπεδικά και συσκευές αναπνοής κάτω των 30€ περικόπτονται, ενώ μέχρι 90€ εισπράττονται κανονικά! Η ιλαρά θερίζει τη χώρα και τα εμβόλια εξαντλούνται. Το Υπουργείο φυσικά έχει εμβόλια τυλιγμένα σε ανακοινώσεις, όμως επειδή μόνο τα πραγματικά γίνονται ο ΕΟΦ απαγορεύει τις εξαγωγές τους. Τα πρώτα ρεπορτάζ για τις αυξήσεις φωτιά στα «απελευθερωμένα» ΜΥΣΥΦΑ έρχονται να θυμίσουν σε όλους πόσο νόστιμο είναι το φρέσκο σανό. Ο ΠΦΣ φτιάχνει τηλεφωνική υποστήριξη Προέδρων Συλλόγων για θέματα eΔΑΠΥ κι επιτέλους όλοι οι Φαρμακοποιοί δεν έχουν απορίες από δω και πέρα. Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012 η πίστωση του ΕΟΠΥΥ πέφτει στις 60 μέρες!
  

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Μαθαίνουμε για την μεγαλύτερη επιχείρηση κατάσχεσης πλαστών φαρμάκων που διακινούνταν διαδικτυακά μέσω παράνομων ιστοσελίδων από την Ιντερπολ και θυμόμαστε πόσο τυχερή χώρα είμαστε που έχουμε μείνει λίγο «πίσω» στο θέμα αυτό. Το eΔΑΠΥ κατεβαίνει για να αναβαθμιστεί ενώ ενημερωνόμαστε ότι πλέον θα εκτελούμε τις γνωματεύσεις στο 10ήμερο που γράφουν χωρίς να υπάρχουν περικοπές πια αφού ενεργοποιείται ο περιβόητος κόφτης! Ως αντιστάθμισμα μαθαίνουμε πώς θα κόβουμε τιμολόγια αφού αφαιρέσουμε το ριμπέιτ στα αναλώσιμα. Ο ΠΦΣ ζητά να μαζευτούν άμεσα ενημερότητες και δηλώσεις για τα ληξιπρόθεσμα ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία πληρωμών. Για πρώτη φορά κάποιες ταινίες σακχάρου θα έχουν μικρότερη τιμή αποζημίωσης. Τελικά το eΔΑΠΥ δεν ανοίγει και κάνουμε χειρόγραφες εκτελέσεις, αλλά όταν ανοίγει μας αποζημιώνει με την ομορφιά του και την αυξημένη ευκολία χρήσης του.  Ο πόλεμος των τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ συνεχίζεται με αμείωτο γέλιο αφού όλα τα φαρμακεία ψάχνουν να βρουν ποιά είναι η τιμή τους, μέχρι που οι υπεύθυνοι σοβαρεύονται και ΠΦΣ-Προγράμματα φαρμακείων συνεργάζονται κάτω από το βροντερό λαϊκό αίτημα: «ΟΛΑ 35%». Ο επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του ΦΣΘ και νυν Πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης παραδίδει τη σκυτάλη του ΦΣ Θεσ/νίκης στον Διονύση Ευγενίδη. Το eΔΑΠΥ ανοίγει τελευταία μέρα του μήνα, αλλά ο Οκτώβριος όλος τραγουδάει στο ρυθμό της περίφημης ατάκας ενός διοικητικού υπαλλήλου ΠΕΔΙ, απ' αυτούς που ελέγχουν τις γνωματεύσεις μας: «Πω πω μια περικοπάρα που θα ρίξω εδώ!». Νέα ύλη σε φθινοπωρινούς ρυθμούς ταγκό.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Το eΔΑΠΥ συνεχίζει να ομορφαίνει τις ζωές μας με την απόλυτη επιτυχία του νέου του face-lifting και όλοι οι συνάδελφοι πλέον δεν έχουν καμία δυσκολία να το χειριστούν: υλικά έχουν εξαφανιστεί ή μπαινοβγαίνουν, νέες κουτσουρεμένες τιμές μας βάζουν μέσα αν χορηγήσουμε τα υλικά και δεν μπορούν να εκτελεστούν καθόλου υλικά περιτοναϊκής κάθαρσης, ενώ διάφοροι ανεύθυνοι στα τηλέφωνα επικοινωνίας του μεγάλου Οργανισμού καλούν τους συναδέλφους να εκτελούν χειρόγραφα και «όλα θα φτιάξουν». Πολλοί πείθονται λόγω της μακράς σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει πια με το σύστημα, αλλά ο μήνας τελειώνει και τα υλικά πάνε υπέρ πίστεως. Στην Ιταλία αυξάνουν την αποζημίωση των Φ/ών κατά τις ώρες των εφημεριών, αλλά στη χώρα μας όλος ο συνδικαλιστικός κόσμος παλεύει με πιο σημαντικά πράγματα: να βρει πότε μπαίνουν τα Novofine στο eΔΑΠΥ. Υπογράφεται νέα -μεταβατική- σύμβαση φαρμάκων ΠΦΣ-ΕΟΠΥΥ. Τραγική μοίρα για 21 συμπολίτες μας από την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής. Μεγάλες καταστροφές στα φαρμακεία της περιοχής, συγκινητική αλληλεγγύη και βοήθεια στους πληγέντες από απλούς συναδέλφους, φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και Φ. Συλλόγους.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Η μεγαλύτερη μάχη μετά τις Θερμοπύλες γίνεται για τις Πύλες που θα υποδεχτούν τα αστραφτερά USB Token. Στο μόνο που όλοι συμφωνούν είναι ότι δεν δουλεύουν ντιπ. Πάντως οι αντίπαλες παρατάξεις μάχονται γενναία να πείσουν τους συναδέλφους η μία να τα πάρουν, η άλλη να μην τα πάρουν. Στις Θερμοπύλες τελικά νίκησε ο Ξέρξης, αλλά οι ηττημένοι είπαν την τελευταία λέξη στο Μαραθώνα. Στη μάχη των USB ήξεραν από την αρχή ότι δεν θα νικήσει κανείς, αντιθέτως έχασε για άλλη μια φορά η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. Το Μνημόνιο ξαναέρχεται και υπόσχεται να μας φτιάξει ωράριο και ιδιοκτησιακό, επειδή είχε τύψεις που μας τα χάλασε πριν ένα χρόνο, αλλά τελικά δεν προλαβαίνει μέσα στο 2017, πιθανώς γιατί δεν βρήκε ελεύθερη θύρα USB για να δουλέψει χωρίς χρονοβόρες υπογραφές και σφραγίδες στα κατάλληλα νομοσχέδια κι έτσι μας κλείνει ραντεβού για του χρόνου, που θα είναι και ζυγό το έτος και θα ζυγίσει καλύτερα τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει. Μεγάλη αναστάτωση με υποψία σαλμονέλας σε εργοστάσιο παραγωγής βρεφικού γάλατος στη Γαλλία, ανακαλούνται προληπτικά παρτίδες από τα γάλατα Frezylac. Ο ΦΣ Ευβοίας φτιάχνει εντυπωσιακές οθόνες εφημεριών μέσα σε χρόνο ρεκόρ και με πολύ μικρό κόστος για τα μέλη του. Τα ληξιπρόθεσμα επιτέλους ήρθαν στους Συλλόγους αν και άργησαν να βρούνε τις τσέπες μας, όμως πολλοί συνάδελφοι δεν θα πληρωθούν αφού δεν κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις. Το νέο Δελτίο Τιμών έρχεται να κάνει τα φάρμακα φτηνότερα κι από τσίχλες, έτσι για να μας κάνει να περιμένουμε το 2018 με αγωνία. H διάταξη για το ιδιοκτησιακό λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι σαφές ότι θα μας βγάλει άμεσα από τα μνημόνια, ενώ λίγες ώρες πριν βγει η χρονιά κυνηγάμε τεχνικούς ταμειακών μηχανών για να μας περάσουν το χαράτσι για τις πλαστικές σακούλες.


Ως συνήθως θα κλείσουμε με το video της Google για τις διαδικτυακές αναζητήσεις παγκοσμίως για τη χρονιά που φεύγει: