Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Οι φαρμακογενετικές υπηρεσίες στα χέρια του φαρμακοποιού

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Οι φαρμακογενετικές υπηρεσίες στα χέρια του φαρμακοποιού της κοινότητας συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της φαρμακοθεραπευτικής εμπειρίας του ασθενούς. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η πρώιμη καναδική εμπειρία της εφαρμογής μιας φαρμακογενετικής υπηρεσίας σε φαρμακεία στην κοινότητα η οποία κοινοποιήθηκε ως πόστερ στο 76ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών (International  Pharmaceutical Federation - FIP), στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Ο John Papastergiou του Πανεπιστημίου του Waterloo, εξήγησε πώς οι φαρμακοποιοί που λαμβάνουν στοματικά επιχρίσματα για ανίχνευση DNA ταυτοποίησαν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική θεραπεία. Συμμετείχαν σαράντα ασθενείς.

Η μέση ηλικία τους ήταν 60,2 χρόνια και έλαβαν περίπου 6,2 φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Οι φαρμακοποιοί πραγματοποίησαν τα τεστ προκειμένου να ανακαλύψουν αναποτελεσματικές θεραπείες (στο 55,6%), να...


 

.. λειτουργήσουν καθοδηγητικά για την έναρξη της θεραπείας (στο 18,5%) και για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητης ενέργειας  (25,9%). Κατά μέσο όρο εντοπίστηκαν 1,62 προβλήματα φαρμακευτικής αγωγής ανά ασθενή. Οι συστάσεις περιελάμβαναν μεταβολή της θεραπείας (60,9%), προσαρμογή της δόσης (17,4%), διακοπή της χορήγησης φαρμάκου (17,4%) και αυξημένη παρακολούθηση (21,7%).

Η αφίσα είναι διαθέσιμη εδώ.
 
πηγή: dailypharmanews