Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αναζητούνται πανάκριβα αντικαρκινικά στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ! Δεν τηρείται καν αρχείο αποθεμάτων!

Πρωτοσέλιδο του «ΕΘΝΟΥΣ» της Τετάρτης 30 Μαΐου

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ANTIKAPKINIKA ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 

• Απίστευτο και όμως αληθινό: Δεν τηρούνται καν αρχεία για τα αποθέματα της αποθήκης · Εξονυχιστικοί έλεγχοι από τους «ράμπο» της υγείας 

Ανω-κάχω κάνουν τα τελευταία 24ωρα οι.....


..... αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές τις αποθήκες μεγάλων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αντικαρκινικά φάρμακα ιδιαιτέρως υψηλού κόστους διέφυγαν από τα συγκεκριμένα σημεία. Αυτό όμως που φαίνεται πως εντόπισαν οι διωκτικές Αρχές είναι ότι σε πολλά φαρμακεία δεν τηρούνται καν αρχεία για τα αποθέματα της αποθήκης.

Οι ελεγκτικές Αρχές, προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τη δράση της συμμορίας των αντικαρκινικών, κάνουν φύλλο και φτερό τις αποθήκες μεγάλων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, μετά και την κατάθεση της 44χρονης γιατρού του Λαϊκού ότι πιθανώς να συμμετείχαν στη συνταγογράφηση 

Αποθήκες σκανδάλων τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ 
defthimiadou@ethnos.gr 

Ανω-κάτω κάνουν τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές τις αποθήκες μεγάλων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αντικαρκινικά φάρμακα ιδιαιτέρως υψηλού κόστους διέφυγαν από τα συγκεκριμένα σημεία. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους», οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών είχαν ήδη ξεκινήσει μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος με τα φάρμακα, αλλά εντάθηκαν τα τελευταία 2 4ωρα λόγω και της κατάθεσης της 44χρονης γιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, η οποία περιέγραψε ότι πιθανώς κάποιες συνταγές να εκτελούνταν σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό όμως που φαίνεται πως εντόπισαν οι διωκτικές Αρχές -όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι ότι σε πολλά φαρμακεία δεν τηρούνται καν αρχεία για τα αποθέματα της αποθήκης. Οι ελεγκτές βρήκαν ότι πολλές παραγγελίες δεν συμφωνούν με τα υπάρχοντα αρχεία, δεδομένου ότι δεν ακολουθείται και το Προεδρικό Διάταγμα για το δημόσιο λογιστικό που επιβάλλει να καταγράφονται όλα τα φάρμακα στις αποθήκες των φαρμακείων. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο «Εθνος», ότι βρέθηκαν φαρμακεία του Οργανισμού που δεν τηρούν καν αρχείο σε απλό ecxel.
Κάτι που βέβαια αφήνει διάπλατες... τις πόρτες για παράνομη πώληση και διακίνηση σκευασμάτων.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι πως το «σαθρό» έδαφος που επικρατεί στην ασφάλεια των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν είναι άγνωστο στους αρμόδιους του Οργανισμού.

Σε ελέγχους που είχαν πραγματοποιήσει οι λεγόμενοι «ράμπο Υγείας» του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) το 2016 αλλά και στις αρχές του 2017 είχε καταγραφεί «κακή διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους», καθώς δεν τηρούνταν οι διαχειριστικοί κανόνες. Στα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ -για τα οποία να σημειωθεί είναι ενήμερη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ χωρίς ωστόσο να πράξει κάτιστηρίζεται και η Οικονομική Αστυνομία στους ελέγχους που συνεχίζει σε αποθήκες και αρχεία.

Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ είχαν κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο σε φαρμακεία νοσοκομείων όσο και στα μεγάλα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, όπου και είχαν εντοπίσει τη «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια και τη διαχείριση των φαρμάκων.

Ομως στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ειδικά της Αττικής, καθώς πληροφορίες που φτάνουν στις διωκτικές Αρχές σημειώνουν ότι πολλοί ασθενείς κατευθύνονται από αγνώστους σε συγκεκριμένα φαρμακεία, αφού άλλα κεντρικά δεν διέθεταν ή δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα σκευάσματα. 

Με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει, η διαδικασία που ελέγχεται είναι η εξής: ασθενείς ενώ πήγαιναν σε νοσοκομεία να πάρουν το φάρμακό τους, το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν το διέθετε. Ετσι ο πάσχων λάμβανε ένα σημείωμα όπου αναγραφόταν «στερείται», με αποτέλεσμα να πρέπει να μεταβεί σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να το προμηθευτεί. Ωστόσο βρέθηκε ότι μεγάλα φαρμακεία του κέντρου της Αθήνας που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από μεγάλα νοσοκομεία δεν διέθεταν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, με συνέπεια οι ασθενείς να οδηγούνται σε άλλα πιο περιφερειακά φαρμακεία. Οι ελεγκτές ερευνούν εάν υπήρχε σκοπιμότητα στη μη ορθή κατανομή των ακριβών φαρμάκων στα φαρμακεία του Οργανισμού, με σκοπό αυτά να χορηγούνται από συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ