Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Φυσικοθεραπευτές: "Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα"


Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών προκαλεί διάταξη νόμου που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που τέθηκε στην διαβούλευση και προβλέπει την δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.

Οι φυσικοθεραπευτές καλούν το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία και να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 74 του σχεδίου Νόμου.





Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια αλλοιώνει πλήρως την φύση και το περιεχόμενο των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως υπηρεσιών αμιγώς του χώρου της υγείας.

Τα γυμναστήρια είναι παραπάνω από σαφές, ότι δεν αποτελούν φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της Υγείας.
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ζητά την απόσυρση του άρθρου 74 του σχεδίου Νόμου ενώ δηλώνει την έντονη δυσφορία του κλάδου και καλεί τους φυσικοθεραπευτές σε επαγρύπνηση:

«Είναι αδιανόητες οι συγκεκριμένες προτάσεις, που συμβάλλουν στον πλήρη ευτελισμό του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος, για όφελος των μεγαλοσυμφερόντων και των επιχειρηματιών. Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή αποτελεί νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα υγείας, διέπεται από ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και η φυσικοθεραπεία πρέπει να παρέχεται από οργανωμένους φορείς παροχών Υγείας και όχι παρεμπιπτόντως σε γυμναστήρια, για προφανείς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Ο Π.Σ.Φ. μάλιστα υπενθυμίζει στο Υπουργείο Υγείας ότι βάσει της απόφασης της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας «η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να παρέχεται αποσπασματικά, αλλά σε οργανωμένα φυσικοθεραπευτήρια και εργαστήρια φυσικοθεραπείας».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον Υφυπουργό Αθλητισμού, στον Υπουργό Υγείας, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στον Πρωθυπουργό, με την οποία απαιτεί την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων.


Η διοίκηση του Π.Σ.Φ. θα συνεδριάσει έκτακτα την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου με διευρυμένη σύνθεση, καλώντας τα Προεδρεία από όλη τη χώρα, για να εξετάσει τους τρόπους αντίδρασης και καλεί τους φυσικοθεραπευτές σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα στην περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις που ευτελίζουν το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή και θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.