Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΗΔΙΚΑ: Mέχρι το 2022 όλα θα γίνονται μέσω μιας κάρτας (τεχνολογίας NFC) κι ενός smartphone!!


Ο στρατηγικός σχεδιασμός 2018-2022 της ΗΔΙΚΑ προβλέπει πλήρη σύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου με την "Σελίδα του Πολίτη". Φανταστείτε μια μέρα που θέλετε οικογενειακό επίδομα και μέσω μιας προσωπικής κάρτας και ενός smartphone (με όλες τις παραμέτρους ασφαλείας) θα μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χρειάζεται μια επίσκεψη στο ΚΕΠ ή στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία όπου η κάρτα "διαβάζεται" μέσω mobile app από το κινητό του υπαλλήλου, συμπληρώνει την αίτηση, και τέλος!
  
Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί να γίνει, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Τάσος Τάγαρης, με τη χρήση μιας contactless κάρτας (NFC) με ασφάλεια τραπεζικής συναλλαγής (σ.σ. τύπου πιστωτικής κάρτας), στην οποία θα περιέχεται ο ΑΜΚΑ και άλλες (ανά τομέα) εφαρμογές. Γιατί αυτά δεν γίνονταν τόσα χρόνια;  Γιατί χρειάζονταν ένας reader (εικόνα) σε κάθε σημείο επαφής και επιπλέον δίκτυο επικοινωνίας και διασταύρωση (και καταχώρηση) πληροφορίας. Τι άλλαξε; Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας κινητά τηλέφωνα και mobile apps, κινητά NFC και SMARTCARDS NFC (CONTACTLESS)

Στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδιασμού, οι νέες δράσεις της ΗΔΙΚΑ περιλαμβάνουν 39 έργα - εφαρμογές, στην υγεία, πρόνοια, εργασία κλπ, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:
 
 
 
 
1. Πιστοποίηση της παρουσίας του ασθενή 
2. Στο Ιατρείο 
3. Χρέωση επίσκεψης
4. Έλεγχος της Συνταγογράφησης από τον Γιατρό
5. Στο Φαρμακείο
6. Εκτέλεση συνταγής - Παραλαβή φαρμάκου
7. Σε Διαγνωστικό Κέντρο 
8. Εκτέλεση παραπεμπτικού - εξετάσεων
9. Στο Νοσοκομείο
10. Εισαγωγή – Εξαγωγή
11. Δελτίο Υγείας Αθλητή
12. Δελτίο υγείας αθλητή - Ισχύει για όλα τα αθλήματα (τώρα εκδίδεται ανά άθλημα!)
13. Σύνδεση με τον Ιατρικό φάκελο – εμβολιασμοί – παρακολούθηση αποτελεσμάτων εξετάσεων
14. Άλλοι OFFLINE έλεγχοι
15. Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας (από – έως) 
16. Συνοπτικό Ιστορικό για περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών 
17. ομάδα αίματος, 
18. αλλεργίες, 
19. χειρουργεία κλπ.

Κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Ο συντελούμενος μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις», ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το σύστημα Υγείας «έγινε πιο ηθικό».Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καλύπτει πλέον το 98% των συνταγών για εξετάσεις και θεραπείες, ενώ στο σύστημα έχουν ενσωματωθεί 55 θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο θα στηριχθεί από την ΗΔΙΚΑ με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «κρίσιμο εργαλείο για τον οικογενειακό γιατρό, που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας». Μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα λειτουργεί και το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης ραντεβού στις δομές ΠΦΥ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα πεδία συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με την ΗΔΙΚΑ, αυτά, κατά τον υπουργό, περιλαμβάνουν:

- την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για νοσηλευόμενους ασθενείς
- τα Μητρώα Ασθενών
- την άϋλη συνταγή (ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών)
- την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών
- τη διασύνδεση του Ηλεκτρονικού Φακέλου με την Κάρτα Υγείας Αθλητή
- τη διασύνδεση με τα πληροφοριακά σύστηματα των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, όπως είπε ο κ. Ξανθός, «θα υπάρχει έλεγχος στην αποδοτικότητα του συστήματος υγείας, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της φροντίδας και θα διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο προφιλ υγείας της χώρας».

πηγές του άρθρου:
  • healthmag
  • onmed