Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΠΦΣ: Αναχρονιστικό και ρουσφετολογικό το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας


Αναχρονιστικό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με σαφή πελατειακά κριτήρια καταρτίστηκε το νέο σχέδιο νόμου - μαμούθ με 147 άρθρα (!) του Υπουργείου Υγειας. Χωρίς να καινοτομεί σε οτιδήποτε αφορά την Φαρμακευτική Δαπάνη, συντηρεί τα προνόμια ενός νόμου του…1928!!! Δηλαδή 90 χρόνια μετά δεν ακολουθεί την εποχή και τις σημερινές απαιτήσεις των ασφαλισμένων.
Είναι τέτοια η αδιαφορία, ώστε δυο χρόνια μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τα δέκα φαρμακεία της περιοχής ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί, παρά τις συνεχείς υπουργικές διαβεβαιώσεις. Παρασύρθηκαν όμως όλα, από τον χείμαρρο της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.


Δημιουργεί νέους οργανισμούς , νέους φορείς, αυξάνει τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα του Υπουργείου Υγείας . Κάνει ρουσφετολογικές ρυθμίσεις με προφανή σκοπό την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων (μόνο οι φωτογραφίες των ευνοημένων λείπουν από το νομοσχέδιο).
Νομιμοποιεί δαπάνες του Υπουργείου Υγείας εκ των υστέρων (γιατί άραγε απαιτούν νομιμοποίηση; Μήπως κατά την εκτέλεσή τους παραβιάστηκε η νομιμότητα;).
Προωθεί θεσμικές ρυθμίσεις για πολλούς κλάδους ( φυσικοθεραπευτές, μαίες κ.λ.π).
Μοναδική κραυγαλέα εξαίρεση οι φαρμακοποιοί ! Εδώ και πολλούς μήνες ο Υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θεσμική παρέμβαση για την λειτουργία του φαρμακείου και τον εκσυγχρονισμό του Π.Φ.Σ. και των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Η επιβεβλημένη αναθεώρηση του αναχρονιστικού 90χρονου ιδρυτικού μας νόμου ψηφισμένη από την Γενική Συνέλευση του κλάδου, πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Η ρύθμιση για ίδρυση Επιστημονικού Ινστιτούτου του Π.Φ.Σ. (κάτι που έχει γίνει για όλους τους Υγειονομικούς Συλλόγους) , πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Η κατάργηση του άδικου rebate 0,8% , υπόσχεση του ίδιου του Υπουργού, πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Η θεσμοθέτηση της διαχρονικής συνεισφοράς των φαρμακοποιών στην ενεσοθεραπεία και τον εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών αγνοήθηκε και πετάχτηκε και αυτή στα σκουπίδια
(μόνο για φέτος 2.200.000 Έλληνες εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης από τους φαρμακοποιούς).
Η επέκταση του ελέγχου των συνταγών με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο για ένα χρόνο ακόμη έτσι ώστε να ετοιμαστεί το σχέδιο ελέγχου μετά από συνεργασία και θεσμική διαβούλευση, πετάχτηκε και αυτή στα σκουπίδια.
Ο Υπουργός Υγείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος γιατί συμφώνησε και αποδέχτηκε ρυθμίσεις που δεν υλοποιεί αλλά δεν είναι μόνο όλα αυτά.
Στο σχέδιο νόμου μαμούθ, περιλαμβάνονται και επομένως θεσμοθετούνται κριτήρια ελέγχου των φαρμακοποιών αστυνομικής έμπνευσης που ακυρώνουν την επιστημονική μας αυτονομία και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων . Ελέγχεται και ενδεχομένως τιμωρείται ο Φαρμακοποιός για τις συνταγογραφικές επιλογές του γιατρού, ακόμη και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαίως θέλει να συνεχίσει την ίδια φαρμακευτική αγωγή για την χρόνια ασθένεια του.
Ο Φαρμακοποιός καταδικάζεται να ζει με την αμφιβολία ότι ενδεχόμενη μελλοντική στατιστική επεξεργασία θα τον ενοχοποιήσει ως ύποπτο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος !
Αποδεχόμαστε και διεκδικούμε τον αποτελεσματικό έλεγχο των φαρμακείων μας, όχι όμως χωρίς διαβούλευση, όχι χωρίς σεβασμό στην επιστημονική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια. Η απόσυρση των κριτηρίων ελέγχου πρέπει να γίνει άμεσα .
Η ένταξη έστω και τώρα στο σχέδιο νόμου των θεσμικών μας προτάσεων είναι επιβεβλημένη .
Αν ο Υπουργός Υγείας εξέλαβε την αξιοπρεπή χωρίς κραυγές και αντιπολιτευτικές κορώνες αλλά θεσμική στάση μας ως αδυναμία, έχει κάνει σοβαρό λάθος και θα το διαπιστώσει σύντομα.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ