Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Καμία αναφορά στα ΜΜΕ για τις καθημερινές πλέον αυξήσεις στα ΜΥΣΥΦΑ!

Οι τιμές των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων αυξάνονται πλέον καθημερινά, οι εταιρείες στέλνουν συνεχώς νέες αυξημένες, ο κόσμος για άλλη μια φορά καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Τα ΜΜΕ σιωπούν, αντιθέτως τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό με την γρίπη, αναφερόμενοι συνεχώς σε... νεκρούς και δήθεν πανδημία.

Ποια είναι η αλήθεια;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τους θανάτους από την εποχική γρίπη κατά τα έτη 2012 – 2019, τη φετεινή χρονιά είχαμε......


..... (έως 12/2 τα στοιχεία) τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων της τελευταίας 7ετίας. Δείτε το σχετικό διάγραμμα:


Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος πανικού του πληθυσμού, πόσο δε μάλλον να παρατηρείται από τα ΜΜΕ ως μείζον θέμα στη χώρα η έλλειψη εμβολίων που φυσιολογικά αυτό τον καιρό υφίσταται. Η εμβολιαστική περίοδος ξεκινάει κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο. Τότε καλούνται οι πολίτες, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα) να εμβολιαστούν και να προστατευτούν.

Οι ποσότητες που υπήρχαν κατά την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού επαρκούσαν τόσο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, όσο και για όποιον συμπολίτη μας επιθυμούσε κατόπιν συστάσεων από τον γιατρό του να εμβολιαστεί. Υπήρξε μάλιστα μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια από τα φαρμακεία για τα οφέλη του εμβολιασμού και ειδικά για το αναγκαίο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Το πρόβλημα λοιπόν για το οποίο θα έπρεπε να μιλάνε τα ΜΜΕ είναι η επιλογή όσων (παρά τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν) επέλεξαν να μην το κάνουν και τώρα που υπήρξε μια σχετική έξαρση έσπευσαν (ενώ έχει παρέλθει η ενδεδειγμένη περίοδος) και ο εμβολιασμός έχει (εδώ και πάνω ένα μήνα) ολοκληρωθεί να ψάχνουν απεγνωσμένα για τα εμβόλια που (όπως είναι εύλογο) έχουν εξαντληθεί.

Ο τρόπος όμως που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ το συγκεκριμένο ζήτημα χαϊδεύει αυτιά. Παίρνει ένα πρόβλημα που αφορά συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπευτικής του ομάδας, αφαιρεί το χαρακτηριστικό της επιλογής που έκανε (συνειδητά ή από αμέλεια) ο ασθενής και το παρουσιάζει ως πρόβλημα εφοδιασμού της αγοράς.

Αντιθέτως λοιπόν τα ΜΜΕ σκοπίμως δεν αναφέρονται στην ραγδαία αύξηση των τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς οι οποίοι καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να γίνουν οι .... δυσάρεστοι στους πολίτες.

Σήμερα κιόλας ήρθε νεότερη ενημέρωση για την τιμή του πιο παραδοσιακού φαρμάκου: Της ασπιρίνης. Η ασπιρίνη λοιπόν πριν την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ είχε 0,60€ (!), πλέον κοστίζει μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις κοντά στα 4€ (3,95€ για την ακρίβεια)!!!

Για άλλη μια φορά δικαιώνονται οι φαρμακοποιοί που ήταν κάθετα αντίθετοι στην απελευθέρωση των τιμών και τόνιζαν ότι αυτή θα οδηγήσει σε ΑΥΞΗΣΗ τιμών εις βάρος των πολιτών, ενώ οι πολιτικοί τόνιζαν το εντελώς αντίθετο, ότι δηλαδή «οι απελευθερώσεις και η ελεύθερη αγορά οδηγεί σε μειώσεις προς όφελος των καταναλωτών»

Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους.

Farmakopoioi