Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Πως και που θα χορηγούνται τα «ακριβά φάρμακα» για σοβαρά νοσήματα; Όλες οι αλλαγές

Ανοίγει τα κανάλια διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), το υπουργείο Υγείας, που προορίζονται για σοβαρές παθήσεις, και τα οποία σήμερα δίδονται μέσω φαρμακείων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι με σχετική διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πλέον τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) σε πρώτη φάση για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

 
Στο σημείο αυτό το αρμόδιο υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τους ασθενείς ούτε και για τον ΕΟΠΥΥ από τη διακίνηση των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων.


 

Πάντως στελέχη του φαρμακευτικού χώρου έθιγαν στο www.HealthReport.gr και μια άλλη παράμετρο, επισημαίνοντας πως η διάθεση των ΦΥΚ εκτός ΕΟΠΥΥ ίσως ανοίγει κανάλια για τις φαρμακαποθήκες οι οποίες μπορεί να μπουν δυναμικά στο πεδίο διακίνησης και εξαγωγών και των ΦΥΚ όπως κάνουν με τα άλλα φάρμακα.

Ανοίγουν νέα φαρμακεία

Σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ, ένα νέο φαρμακείο θα ανοίξει στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και θα είναι μεγαλύτερο ενώ επέκταση προγραμματίζεται και στο φαρμακείο του Οργανισμού στην Καλλιθέα καθώς και σε εκείνο της Ομόνοιας.

πηγή: healthreport