Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Νέα εγκύκλιος για τη χρήση της μάσκας στους επαγγελματίες υγείας – τί αναφέρει για τις μεταλλάξεις

Εγκύκλιο για τη χρήση της μάσκας και άλλων μέτρων ατομικής προστασίας σε επαγγελματίες υγείας στo πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, εξέδωσε ο ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος. Όπως αναφέρει, η εμφάνιση στελεχών με μεταλλάξεις,«δημιουργεί την ανάγκη για εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων καθολικά σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας».

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως «κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της μάσκας είναι η σωστή εφαρμογή της. Έτσι ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας. Καθώς οι μάσκες παρέχουν τη μέγιστη προστασία, όταν εφαρμόζονται σε στενή επαφή με το δέρμα».

Η ελαχιστοποίηση των κενών μεταξύ προσώπου και μάσκας, επιτυγχάνεται:

 

 

Με την επιλογή μάσκας, που διαθέτει μεταλλικό έλλασμα στο επάνω μέρος της μύτης. Το έλασμα θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά γύρω από τη μύτη. Ώστε να μην αφήνει περιθώριο για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων.

Με το δέσιμο των λαστίχων της μάσκας μεταξύ τους ή το στριφογύρισμά τους μία φορά, στην περιοχή έκφυσής τους από τα πλάγια της μάσκας. Με τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κενά στις πλευρές του προσώπου για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων.

Τη χρήση «εφαρμοστή μάσκας» (mask fitter or brace), ο οποίος αποτελεί ελαστικό στήριγμα πάνω από τη μάσκα.

Οδηγίες σωστής χρήσης

Για όλους τους τύπους μασκών θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες οδηγίες για τη σωστή χρήση τους:

Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της.

Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.

Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.

Απορρίψτε τη μάσκα με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μιας χρήσεως δεν ανακυκλώνονται και δεν πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

 

πηγή: healthview