Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Α. Βαλτάς: Πρωτοβουλία χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό η ανακοίνωση της διάθεσης self test από τα φαρμακεία

Είναι αδύνατο να κάνουμε εμείς τα self test στα φαρμακεία. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου να παρουσιάσει το ρόλο και τη συνεισφορά των φαρμακοποιών στην αντιμετώπισή της και η οποία μοιραία στράφηκε γύρω από το θέμα των ημερών, τη χορήγηση των self tests από τα φαρμακεία. 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής –όπως ήδη είχε γράψει το DailyPharamaNews- την απόφασή της να διατίθενται από τα φαρμακεία test, όχι όμως rapid, όπως αναμενόταν, αλλά self tests ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε εκτεταμένα στο θέμα.

Και μπορεί να μην ανέφερε τη λέξη, ωστόσο συνολικά αναλύοντας προσεκτικά τα όσα ανέφερε τόσο στη διάρκεια της σύντομης εισήγησής του στο θέμα -το οποίο βεβαίως ήξερε ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων- όσο και στα όσα είπε στη συνέχεια απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ήταν ολοφάνερο ότι την είχε στο μυαλό του, και ήταν η λέξη «προχειρότητα».  

 

 

Στην εισήγησή του στο θέμα, πριν απαντήσει στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Βαλτάς επισήμανε ότι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης περί διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία οι φαρμακοποιοί καλούνται να δώσουν εκείνοι δωρεάν στον κόσμο».

Εδώ όμως, σε αντίθεση με ό,τι έγινε με το θέμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό φαίνεται πως υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Ο ίδιος κομψά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του κλάδου γι’ αυτό. «Όταν αναλαμβάνουμε ένα τέτοιο έργο (σ.σ. τη διάθεση των self tests) δημιουργούνται θέματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως λειτουργήσαμε με τον καλύτερο τρόπο για να λύσουμε τα προβλήματα με τα ραντεβού (σ.σ. για τους εμβολιασμούς). Εάν δεν είχαμε κάνει τις παρεμβάσεις δεν θα υπήρχε λειτουργικότητα του συστήματος και ούτε αυτά τα τρομερά αποτελέσματα όπου το 70% των ατόμων που κλείνουν ραντεβού είναι μέσα από το φαρμακείο» τόνισε ο κ. Βαλτάς.

Μάλιστα, όπως είπε, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου χωρίς να γνωρίζει καν την πρόθεση της κυβέρνησης έφερε σαν θέμα αυτό προς συζήτηση που είναι αυτονόητο σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση τελευταία καθώς μέχρι τώρα υπήρχε απαγόρευση της διάθεσης και της διεξαγωγής rapid tests από τα φαρμακεία. Διαμορφώθηκε  μάλιστα και μία πρόταση την οποία ο ΠΦΣ θα την επεξεργαζόταν επιστημονικά και θα την κατέθετε στο υπουργείο αυτές τις μέρες.

Η κατάθεση της πρότασης που έχει διαμορφωθεί με βάση την εμπειρία που ήδη υπάρχει σε άλλες χώρες, ήταν θέμα ημερών να κατατεθεί. Ο κ. Βαλτάς ο οποίος έχει μία εξαιρετική σχέση με την πρόεδρο του αντίστοιχου οργάνου των φαρμακοποιών, του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ελένη Πέρα Ισσέγιεκ, είχε ήδη συζητήσει τη διαδικασία, και ήδη έχει στα χέρια του την πρόταση η οποία, όπως τόνισε, αφορά τα rapid tests.

Και ξαφνικά προέκυψαν τα self tests χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Αυτό από μόνο του δημιούργησε μία μεγάλη παρεξήγηση. Οι φαρμακοποιοί μιλούσαν για rapid tests και ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε κάτι άλλο. 

«Ποτέ δεν θέλαμε να κάνουμε self τεστ και να πληρωθούμε αυτά τα απίθανα ποσά που ακούστηκαν», τόνισε ο κ. Βαλτάς επιχειρώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους 

Από εκεί και πέρα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της τέθηκαν προβληματισμοί με κύριο το θέμα της διανομής.

Ο ΠΦΣ υπολογίζει ότι με την απόφαση, και τη διαδικασία που μέχρι σήμερα έχει γνωστοποιηθεί –με τον κάθε πολίτη να μπορεί να κάνει 4 self test το μήνα-  υπολογίζεται ότι στα φαρμακεία θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον 20-30 εκατομμύρια τέτοια τεστ.

Το θέμα λοιπόν είναι, όπως είπε ο κ. Βαλτάς: «Τι θα γίνει με τη διανομή; Πως θα διανεμηθούν αυτά -από τη στιγμή που μιλάμε για ένα τεράστιο νούμερο- μέσω των διαδικασιών για να φτάσουν στο φαρμακείο;  Πως θα γίνει η κατανομή; Ξαφνικά θα βρεθώ με μία ποσότητα Χ χωρίς να ξέρει τη δυναμική μου, χωρίς το κράτος να ξέρει τη δυναμική του κάθε φαρμακείου για να τα διανείμει;».

Και βεβαίως από εκεί και πέρα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, θα πρέπει να τηρηθούν πρωτόκολλα διαδικασίας. Θα πρέπει να φτιαχτεί μία πλατφόρμα ηλεκτρονική, όπου ο φαρμακοποιός χτυπώντας το ΑΜΚΑ να βλέπει εάν ο κάθε κύριος το πήρε από το δίπλα ή το παραδίπλα φαρμακείο. Και βέβαια αυτή η πλατφόρμα δεν είναι ένα απλό χτύπημα και ένα κλικ. Θα ζητήσει και της γυναίκας του. Και του παιδιού του και της γιαγιάς του και του παππού του».

Και δεν είναι μόνο αυτό. «Δηλαδή το παίρνω και το δίνω; Όχι. Θα πρέπει να κτυπήσουμε (σ.σ. στον υπολογιστή) για να δούμε εάν το δικαιούται ή εάν πήρε και μετά δεν θα απαντήσουμε στα ερωτήματα για το “πως θα το κάνω”; Δεν θα μας πάρει τηλέφωνο από πριν για να μάθει εάν έχουμε για να έρθει να το πάρει; Δεν θα πάρει τηλέφωνο όταν πάει στο σπίτι και μπερδευτεί για το πως θα το κάνει; Δεν θα το φέρει για να μου δείξει εάν είναι θετικό ή αρνητικό; Ή ο παππούς δεν θα μου πει “σε παρακαλώ, κάντο”;»

Είναι βεβαίως και θέμα χώρου, «Ο πάγκος φαρμακείου κάτω από αυτές τις συνθήκες COVID, όπου ένα φαρμακείο 50 τετραγωνικών μέτρων βάζει δύο άτομα μέσα, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι όταν έχω 20 εκατομμύρια εν δυνάμει παρουσιάσεις το μήνα, σημαίνει πέντε φορές παραπάνω επισκεψιμότητα στο φαρμακείο».

Είναι επίσης θέμα εξυπηρέτησης και σχέσης του φαρμακοποιού με τον πολίτη. «Με ποιες συνθήκες θα πρέπει να τον βγάλω έξω, όταν απέξω θα έχω 50 άτομα να περιμένουν για ένα φαρμακείο 50 τ.μ. για να του το κάνω, κάτι βέβαια που είναι αδιανόητο».

Ο κ. Βαλτάς ήταν ξεκάθαρος. «Βάσει πρωτοκόλλου, βάσει διαδικασιών είναι αδύνατο να κάνουμε εμείς το self test.  Έχουμε όλη τη διάθεση να συμφωνήσουμε την κυβέρνηση και έχουμε όλη τη διάθεση να δούμε τα προβλήματα που σας ανέφερα παραπάνω τα οποία σε μία διαδικασία πανδημίας πως εγώ θα βάλω 5 ή 10 άτομα ή θα πάρω έναν ξεχωριστό υπάλληλο που θα βρίσκεται σ’ ένα άλλο σημείο για να τροφοδοτεί τα rapid test στον κόσμο. Είναι προβλήματα και δυσκολίες που δεν αποφασίζονται από τη μία στιγμή στην άλλη για κάποιον φαρμακοποιό που είναι υπεύθυνος, που έχει τον πελάτη του, που έχει τον παππού στον οποίο θα πρέπει να εξηγήσει τη δοσολογία, που έχει το πρόβλημα να κλείσει τα ραντεβού (σ.σ. για τον εμβολιασμό)».

 

Συμφέροντα επηρέασαν τη μη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία;

Σε ό,τι αφορά τα rapid tests και το εάν οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν τελικά να στηρίξουν τη διάθεση και διενέργεια τους ο κ. Βαλτάς απαντώντας στο DailyPharmaNews δήλωσε θετικός πιστεύοντας ότι τα rapid tests θα παίξουν το ρόλο τους.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά την επιλογή του υπουργείου Υγείας να μην διατεθούν δια μέσω των φαρμακείων

«Το υπουργείο πήρε μία απόφαση η οποία εγώ θεωρώ ότι ήταν λαθεμένη. Απαγόρευσε από τα φαρμακεία τα rapid test. Μπορούσε κάλλιστα να επιτρέψει τη διάθεση των  rapid test από τα φαρμακεία χωρίς να τα κάνουμε ή και να τα κάναμε γιατί σιγά σιγά τα πράγματα οδηγούσαν σε μία ωριμότητα του όλου συστήματος. Πιστεύω ότι το υπουργείο για δικούς του λόγους, όπου υπήρχαν και πιέσεις περί μονοπώλησης αυτής της αγοράς από κάπου μπορεί, μπορεί να μην είναι έτσι, μπορεί να είδαν ότι ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και πολλά άλλα- τα rapid test έφτασαν και ωρίμασαν σε όλη την Ευρώπη εδώ κι ένα μήνα».   

πηγή: dailypharmanews