Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα self-tests θα συνεχίσουν να διατίθενται αποκλειστικά απο τα φαρμακεία

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα που ήθελαν τη διάθεση των self-tests να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά για να μας πει την γνώμη του.

Η θέση του ΠΦΣ ήταν και παραμένει ότι...



.....όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα - όπως είναι και τα self-tests - έχουν θέση αποκλειστικά στα φαρμακεία. Δεχτήκαμε από την αρχή να συνεισφέρουμε στην πολιτεία στη δωρεάν διάθεση των τεστς. Το όλο εγχείρημα έχει από την αρχή εξουθενώσει τους φαρμακοποιούς, διότι η προσέλευση του κόσμου πολλαπλασιάστηκε χωρίς κάποιο οικονομικό αντίκρυσμα υπέρ τους. Αντιθέτως, υπάρχουν αναφορές συναδέλφων που δηλώνουν ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την αθρόα προσέλευση για δωρεάν διάθεση στους πολίτες. Εκτός αυτών, υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα προβλήματα τροφοδοσίας.

Σε όλο αυτό το περιβάλλον, θα ήταν τουλάχιστον ανήθικο να θεωρηθεί ότι οι φαρμακοποιοί βγάζουν την... «λάντζα» για να καρπωθούν άλλα κανάλια διανομής τον... «αφρό» που δεν είναι άλλος από την πώληση των rapid tests.

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Βαλτάς με τους καθ ύλην αρμόδιους υπουργούς και συγκεκριμένα τους κκ. Κικίλια, Κοντοζαμάνη, Σκέρτσο, όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν στον κ. Βαλτά ότι η συμφωνία φαρμακοποιών-κυβέρνησης συνεχίζει ως έχει, με το μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας μάλιστα να είναι σε πλήρη ισχύ

Τα σελφ-τεστς θα συνεχίσουν να παρέχονται στους πολίτες αποκλειστικά από τα φαρμακεία και η διάθεση των ελεύθερων προς πώληση rapid tests θα συνεχιστεί επίσης αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Το μνημόνιο συνεργασίας μάλιστα που φέρει τις υπογραφές του αναπλ. Υπουργού Υγείας και του προεδρείου του ΠΦΣ με όλα τα ανταλλάγματα που ζητήσαμε θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ρωτήσαμε τον κ. Βαλτά τι θα συμβεί αν για κάποιο λόγο αθετήσει η κυβέρνηση τον λόγο της (προφορικό και γραπτό) και μας απάντησε ότι θα σταματήσουμε άμεσα την δωρεάν διάθεση καθώς και το κλείσιμο των ραντεβού εμβολιασμών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία κλείνονται στα φαρμακεία, αφού ο κόσμος εμπιστεύεται αποκλειστικά τον φαρμακοποιό και σε αυτό το θέμα.

Αύριο το μεσημέρι, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του προέδρου του ΠΦΣ με όλους τους προέδρους των τοπικών συλλόγων, όπου και θα γίνει πλήρης ενημέρωση για όλα τα θέματα...

Farmakopoioi