Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Υπουργείο Υγείας: Ποια Mega εμβολιαστικά κέντρα κλείνουν και ποια συνεχίζουν τους εμβολιασμούς

Η πτώση της εμβολιαστικής δυναμικής της χώρας, οδηγεί στο προσωρινό κλείσιμο πολλών εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και με λιγότερα, μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης και δεύτερης δόσης όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, όσο και αυτές των επαναληπτικών δόσεων.

Τα 7 εμβολιαστικά κέντρα που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι: «Προμηθέας», Περιστερίου, ΔΕΘ, Πάτρας,  Λάρισας, Ιωαννίνων και Χανίων, ενώ εκτός λειτουργίας τίθεται το εμβολιαστικό κέντρο στην Κέρκυρα από 28/9 και έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των Mega εμβολιαστικών σταθμών στο Ελληνικό και στη Ρόδο.

Σε αυτούς τους 7  Mega εμβολιαστικούς σταθμούς που συνεχίζουν τη λειτουργία τους με 121 εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων. Η δυναμικότητα του συστήματος την 1/10 θα ξεπερνά τις 75.000 εμβολιασμούς τη μέρα, με δυνατότητα εντός 48 ωρών να αυξηθεί στις 140.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Σήμερα, 16/9 εργάζονται στα εμβολιαστικά  κέντρα για τη διενέργεια εμβολιασμών σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι και από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση “Ελευθερία” περισσότεροι από 30.000 έχουν συμμετάσχει.

 

 

Επιχείρηση “Ελευθερία”: Ποια είναι η εικόνα σήμερα

Τη στιγμή αυτή, η Επιχείρηση «Ελευθερία» έχει ανεπτυγμένα σε 658 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως. “Η δυναμικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί και εντός 48 ωρών να αναπτυχθούν 2.800 εμβολιαστικά κέντρα, οπότε και η συνολική ημερήσια δυναμικότητα θα ξεπερνά τις 140.000 εμβολιασμούς”, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή τους.

Έτσι, πιο συγκεκριμένα, σήμερα 16.09.2021, λειτουργούν 860 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 480 εμβολιαστικά κέντρα στα Νοσοκομεία της χώρας και 160 στους μέγα εμβολιαστικούς σταθμούς.

Παράλληλα, αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 224 Κινητές Ομάδες για κατ‘ οίκον εμβολιασμούς, 21 για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και Ομάδες που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, άστεγους, Ρομά, ενώ προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και σε μεγάλους οργανισμούς.

Από τον Αύγουστο έχει δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς της χώρας να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης «Ελευθερία» και ήδη 165 ιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν εμβολιασμούς.

“Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων γίνεται με βάση προβλεπτικά μοντέλα, αρκετούς μήνες πριν και έτσι προγραμματίστηκε και η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

πηγή: healthview