Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Προς τρίτη δόση εμβολίου για όλους πριν το τέλος του έτους


 Οι αποφάσεις για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό σε όλους τους εμβολιασμένους πολίτες θα ληφθούν πολύ σύντομα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως οι εμβολιασμοί θα γίνουν ενδεχομένως πριν το τέλος του χρόνου.

Όπως σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών, ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ακόμα συμπεράσματα για το πόσοι μήνες θα πρέπει να έχουν παρέλθει από τη δεύτερη δόση. Επίσης, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να έχουν πλήρη προνόμια για μια κανονική ζωή.

Στο μεταξύ, μετά την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων,το υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστικοποιήσει τα μέτρα, ιδίως μέσα σε κλειστούς χώρους, και να τα ανακοινώσει στις 15:00 το μεσημέρι.Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φιλοσοφία των νέων μέτρων φαίνεται να προσανατολίζεται σε μία ανοιχτή κοινωνία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εμβολιασμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τους επιβάλει επιπλέον περιορισμούς.

Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε δεν θα γίνουν πιο περιοριστικά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Διευκρίνισε δε ότι δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν οριζόντια μέτρα ανά περιοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελευθερίες θα είναι περισσότερες, ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές». Όπως είπε, δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν πέρυσι, υπονοώντας ότι μέτρα τύπου απαγόρευσης μετακινήσεων από νόμο σε νόμο δεν έχουν θέση σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

«Όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορονοϊός. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα» σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το ξεκαθαρίζω. Δεν είναι φιλοσοφία ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται. Τα μέτρα που υπάρχουν και για τους ανεμβολίαστους είναι επαρκή. Αλλά εκεί που βρίσκονται εμβολιασμένοι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο καθεστώς ελευθερίας».

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζει πως όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Σημειώνεται πως αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των έξι από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%) και στο Ρέθυμνο (+308%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στο Βόλο (+32%). Οριακά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις 12 περιοχές του ΕΔΕΛ και συγκεκριμένα στην Πάτρα (-20%), στον ’Αγιο Νικόλαο (-25%) και στα Ιωάννινα (-32%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική, στο Ηράκλειο και στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι μεταβολές στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων κυμάνθηκαν στο ±10%.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, Open, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.dikaiologitika.gr