Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Γερμανία: Από σήμερα 11/1 εμβολιασμοί κατά της covid19 και στα φαρμακεία

Έξτρα υπηρεσίες από σήμερα επιτρέπουν στα φαρμακεία της Γερμανίας να προμηθεύονται και να διενεργούν εμβολιασμούς στους πολίτες καθώς και να λαμβάνουν επίχρισμα για PCR εξέταση, ποια η αμοιβή τους

Οι φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή με τους γιατρούς για τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, τίθεται σε ισχύ αναθεώρηση του διατάγματος διαγνωστικών ελέγχων. Αυτό σημαίνει ότι τα φαρμακεία μπορούν επίσης να πραγματοποιούν λήψεις δειγμάτων για PCR χωρίς όμως εργαστηριακή ανάλυση.

Τα φαρμακεία περίμεναν πολύ καιρό για το νέο διάταγμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, το οποίο ρυθμίζει τις....


.... λεπτομέρειες και την αμοιβή για τους εμβολιασμούς Covid-19 στο φαρμακείο. Την Παρασκευή, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας, καθηγητής Karl Lauterbach ( SPD ) υπέγραψε το αντίστοιχο διάταγμα και χθες, Δευτέρα, δημοσιεύτηκε στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τρίτη.

Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία νομικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί για τα φαρμακεία σύμφωνα με τη νομική εξουσιοδότηση που επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν κατά της Covid-19 . Τα φαρμακεία θα μπορούν να παραγγείλουν και να αγοράσουν μόνα τους το εμβόλιο Covid -19 και επίσης να εμβολιάσουν στο δικό τους φαρμακείο . Σε σύγκριση με το υπουργικό σχέδιο κανονισμού που παρουσιάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Γεγονός παραμένει ότι τα φαρμακεία, εφόσον διαθέτουν την κατάλληλη εξουσιοδότηση, επιτρέπεται πλέον να πραγματοποιούν εμβολιασμούς κατά του Covid-19 για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. 

Για την απαιτούμενη εξουσιοδότηση των φαρμακείων παρέχεται βεβαίωση του αρμόδιου Κρατικού Επιμελητηρίου, η οποία βεβαιώνει τη λήψη αυτοαξιολόγησης από το φαρμακείο για τα ακόλουθα τρία σημεία: Στο αντίστοιχο φαρμακείο , μόνο άτομα που είναι εξουσιοδοτημένα να φέρουν οι εμβολιασμοί επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς . Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κατάλληλος χώρος με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τους εμβολιασμούς και την απαραίτητη ασφάλιση δημόσιας ευθύνης που να καλύπτει πιθανές ζημιές από την πραγματοποίηση των εμβολιασμών . 

Τα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το πιστοποιητικό μόνο από τα επιμελητήρια. Επίσης, οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν μόνοι τους από ειδική πλατφόρμα τα εμβόλια Covid-19 . 

Οι φαρμακοποιοί που είναι εξουσιοδοτημένοι να εμβολιάσουν πρέπει είτε να έχουν ολοκληρώσει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ως μέρος των έργων μοντέλου εμβολιασμού κατά της γρίπης είτε ένα από τα επερχόμενα μαθήματα εμβολιασμού κατά του Covid 19. Το Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Φαρμακοποιών δημοσίευσε ένα δείγμα προγράμματος σπουδών για αυτό πριν από λίγες ημέρες .

Τις καθημερινές υπάρχει αμοιβή 28 ευρώ ανά εμβόλιο, Σ/Κ και αργίες η αμοιβή ανεβαίνει στα 36€

Για τη νέα αυτή υπηρεσία τα φαρμακεία θα αποζημιώνονται από το κράτος με 28 ευρώ ανά εμβόλιο . Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες τα φαρμακεία θα λαμβάνουν 36 ευρώ ανά εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν την ίδια αμοιβή με τους γιατρούς. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα 7,58 ευρώ συν ΦΠΑ επί των πωλήσεων για κάθε φιαλίδιο εμβολίου για τα φαρμακεία για να αντισταθμίσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν για την προμήθεια των εμβολίων που χορηγούν τα ίδια. Σε ανακοίνωσή του ο αντίστοιχος ΠΦΣ της Γερμανίας είχε ζητήσει ουσιαστικά 1 ευρώ παραπάνω για το κόστος της προμήθειας. Ο νομοθέτης δεν συμμορφώθηκε όμως με αυτή την επιθυμία.

Εάν οι φαρμακοποιοί εμβολιάσουν ένα άτομο στο σπίτι ή σε οίκο ευγηρίας, θα λάβουν επιπλέον 35 ευρώ ανά εμβόλιο . Υπάρχουν άλλα 15 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο που εμβολιάζεται στον ίδιο χώρο. Εάν τα φαρμακεία εκδώσουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον Covid-19 αμέσως μετά τον εμβολιασμό , υπάρχουν άλλα 6 ευρώ για αυτό, δηλαδή ακριβώς όσο όταν δημιουργήθηκαν τα πιστοποιητικά μετά.

Η εμβολιαστική επιτήρηση ισχύει και για τα φαρμακεία

Τα φαρμακεία πρέπει επίσης να αναφέρουν τους εμβολιασμούς κατά του Covid 19 στο Ινστιτούτο Robert Koch ( RKI ). Για τη λεγόμενη εμβολιαστική επιτήρηση, τα φαρμακεία , όπως και οι γιατροί, πρέπει να υποβάλλουν τις ακόλουθες πληροφορίες στο RKI : πλήρη στοιχεία ασθενούς, μήνας και έτος γέννησης, φύλο, ταχυδρομικός κώδικας του ατόμου που θα εμβολιαστεί, αριθμός αναγνώρισης και περιοχή του φαρμακείου που θα εμβολιαστεί , ημερομηνία εμβολιασμού , έναρξη ή τέλος της σειράς εμβολιασμού (πρώτος, επόμενος ή αναμνηστικός εμβολιασμός), αριθμός τεκμηρίωσης για το εμβόλιο και αριθμός παρτίδας του εμβολίου .

Σύμφωνα με το διάταγμα, τα φαρμακεία θα πρέπει να χρησιμοποιούν το «σύστημα ηλεκτρονικής αναφοράς της Ένωσης Γερμανών Φαρμακοποιών» για το σκοπό αυτό. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να χρησιμοποιούν την πύλη της ένωσης της Ένωσης Φαρμακοποιών (DAV) για το σκοπό αυτό . Στη συνέχεια, το DAV προωθεί τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς στο φαρμακείο στο RKI . Ο νομοθέτης συμμορφώθηκε με το αίτημα του ABDA ότι το DAV μπορεί επίσης να αναθέτει σε τρίτους τη διαβίβαση των δεδομένων.

Η πληρωμή των φαρμακοποιών θα πραγματοποιείται μια φορά το μήνα με ξεχωριστό τιμολόγιο προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


PCR και στα φαρμακεία

Θα προσαρμοστεί επίσης ο κανονισμός για το τεστ κορωνοϊού. Είναι σημαντικό για τα φαρμακεία να μπορούν να κάνουν και τα λεγόμενα τεστ PoC-NAT, από το επίχρισμα μέχρι την ανάλυση στο φαρμακείο, και να αμείβονται για αυτό. Με αυτές τις δοκιμές PCR, η χρονοβόρα ανάλυση στο εξωτερικό εργαστήριο καταργείται· οι κύκλοι μπορούν να αναλυθούν σε αρκετές ώρες με μια φορητή συσκευή δοκιμής. Oι φαρμακοποιοί θα λαμβάνουν 30 ευρώ ανά εξέταση για αυτές τις εξετάσεις. 


Στοιχεία από ABDA, μετάφραση Farmakopoioi