Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Self test: Αδειάζουν τα φαρμακεία


 Τελευταία μέρα για προμήθεια από μαθητές και εκπαιδευτικούς – Γυρνούν το Λεκανοπέδιο για να βρουν τεστ – Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για ελλείψεις, κάνουν τα πάντα οι φαρμακαποθήκες για να εξυπηρετήσουν.

Αυτό που συμβαίνει έξω από τα φαρμακεία τις τελευταίες ημέρες είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Ουρές δεκάδων συμπολιτών μας που περιμένουν υπομονετικά είτε για να κάνουν επί τόπου rapid test είτε για να προμηθευτούν self test.

Σε πολλά φαρμακεία της Αθήνας καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, με πολλούς φαρμακοποιούς να αφήνουν αιχμές για την κεντρική διαχείριση και τις φαρμακαποθήκες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου.«Σαφέστατα η ζήτηση είναι τεράστια. Τα σχολεία ξεκινούν σε δύο μέρες με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να χρειάζονται πέντε self test έκαστος. Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλες είναι οι απαιτήσεις», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Γιώργος Νύχας, ιδιοκτήτης φαρμακείου στην περιοχή της Καλλιθέας. Όπως υποστηρίζει, έγινε μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, αλλά οι ποσότητες που απαιτούνται ενδεχομένως και να μην μπόρεσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των φαρμακείων. «Εγώ προσωπικά έμεινα την Παρασκευή για περίπου 3 ώρες χωρίς self test στο φαρμακείο μου, όμως οι φαρμακαποθήκες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και με προμήθευσαν εγκαίρως ώστε να βγάλω - ελπίζω - και το Σαββατοκύριακό», αναφέρει ο κ. Νύχας.

Ο ίδιος επισημαίνει πως ποσότητες self test υπήρχαν, όμως η έξαρση της Όμικρον ήταν λογικό να εκτινάξει τις ανάγκες. «Αντιληφθείτε τι φόρτος εργασίας υπάρχει για ένα φαρμακείο που πρέπει να εξυπηρετήσει τον κόσμο με rapid και να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες πελατών που δεν έχουν έρθει στο φαρμακείο για ζητήματα κορονοϊού», επισημαίνει ο κ. Νύχας αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα φαρμακεία της Αθήνας. Όπως επεσήμανε, πριν από ένα μήνα οι φαρμακοποιοί ήταν αναγκασμένοι να διαμορφώνουν οι ίδιοι και τις συσκευασίες για τα self test, πράγμα ωστόσο που άλλαξε και πλέον το κιτ του self test έρχεται έτοιμο για προμήθεια στα φαρμακεία.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, όχι μόνο σήμερα που είμαστε δύο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά όλη την εβδομάδα. Ο κόσμος έρχεται και ζητά self test μαζικά, ενώ σκεφτείτε τι πίεση ασκείται σε εμάς που κάνουμε και rapid test στο φαρμακείο. Οι προμήθειες πλέον self test εξαντλούνται και απ’ όσο γνωρίζω ανάλογη εικόνα επικρατεί στα περισσότερα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Σταύρος Γιαμορίδης, ιδιοκτήτης φαρμακείου στον Άλιμο.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα είναι τελευταία ημέρα που μπορούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να προμηθεύονται από τα φαρμακεία πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Τα τεστ δικαιούνται οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
  • οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.
  • www.newsbomb.gr