Τρίτη 17 Μαΐου 2022

«Μαζί μια αγκαλιά» : Μια πολυθεματική, ανοιχτή προς την κοινωνία δράση του Φ.Σ. Λάρισας, της Περιφ. Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

 

«Μαζί μια αγκαλιά» ήταν ο κεντρικός τίτλος της πολυθεματικής, ανοιχτής προς την κοινωνία δράσης  που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην πόλη της Λάρισας, για μια ολόκληρη εβδομάδα, από τις 11 μέχρι τις 17 Απριλίου.

Για  πρώτη φορά οι Φαρμακοποιοί  σε τέτοια τεράστια κλίμακα, διοργάνωσαν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Φορείς με  αντικείμενο τον Εθελοντισμό -Ανθρωπισμό μια τόσο ενδιαφέρουσα και  χρήσιμη δράση , προσανατολισμένη στον πολίτη.

Στο 7ημερο αυτό των εκδηλώσεων όλοι οι Φορείς  συνέβαλαν στην ενημέρωση και κυρίως στην δημιουργία νέων εθελοντών σε κάθε κατηγορία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος Υγείας και αναζητώντας  λύσεις.

  

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός σε αυτό το εγχείρημα του Φ.Σ. Λάρισας όπως σε κάθε δράση που αναδεικνύει μέσα και από τη συμβολή  του Φαρμακοποιού , σημαντικά θέματα που αφορούν την Υγεία αλλά και την κοινωνία όπως είναι ο εθελοντισμός .

Η πολυθεματική αυτή εκδήλωση, εντυπωσίασε όσους παρευρέθηκαν με τη ζωντάνια και το συνεχές ενδιαφέρον από τις πολλές παράλληλες ενέργειες που πραγματοποιούνταν καθημερινά πρωί και απόγευμα, χάρη στους φορείς που συνεργάστηκαν, ξεπερνώντας τα στενά όρια της απλής ενημέρωσης.

Η επίδειξη στις πρώτες βοήθειες, τα τεστ μνήμης, η μουσική βραδιά, η απασχόληση των παιδιών στα υπέροχα παιχνίδια και η δημιουργική απασχόληση τους με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, το εργαστήρι ζωγραφικής, οι ενημερωτικές ταινίες μικρού μήκους, οι γυμναστικές ασκήσεις για την ανάδειξη της αξίας της άσκησης στην πρόληψη, η εξειδικευμένη ενημέρωση και συμβουλή από τους συναδέλφους μου Φαρμακοποιούς, η προσφορά γευμάτων από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες με την πολύτιμη συμβολή των καλύτερων Σεφ της πόλης,  τα διαδραστικά σκετς και πολλές ακόμη παράλληλες δράσεις έδωσαν ζωντάνια στο κέντρο της πόλης, συνεπήραν τους πολίτες της περιοχής και συνέβαλαν στην ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν και της κοινωνίας.

 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστό που όπως δήλωσε πιστεύει στην αξία της πρόληψης και του εθελοντισμού και δεσμεύτηκε ότι στη Θεσσαλία πλέον η δράση αυτή θα γίνει θεσμός και στον Δήμο Λαρισαίων και τον Δήμαρχο κ. Απ. Καλογιάννη που παρείχε όλες τις δυνατές διευκολύνσεις και προσβάσεις.

 

Επίσης η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και προσωπικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερώνυμος  αγκάλιασαν και υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια δίνοντας  το στίγμα για τον τρόπο που η Ελληνική Εκκλησία αντιμετωπίζει στις μέρες μας τέτοιες ενέργειες.

 

Ευχαριστίες εκ μέρους του ΠΦΣ εκφράζονται στους εθελοντές και τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το Χαμόγελο του Παιδιού, τον ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας, το Όραμα Ελπίδας, το Make a Wish, την ανθρωπιστική οργάνωση Φαρμακοποιοί του Κόσμου, το Σύλλογο αιμοδοτών η Ελπίδα, τη Νεανική Αρωγή, όλους του Συλλόγους ασθενών και ειδικότερα την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας, το Σύλλογος Νεφροπαθών Λάρισας, την Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Λάρισας, το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και το Σύλλογο Θαλασσαιμίας  και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας Λάρισας.

 

Στη Λάρισα έγινε η αρχή, σε πιλοτική βάση, για ένα ειλικρινές άνοιγμα προς την κοινωνία, προς τους ασθενείς και προς όσους έχουν ανάγκη, με τους Φαρμακοποιούς στην πρώτη γραμμή.

Ο Π.Φ.Σ. πέραν των συνδικαλιστικών δράσεων  αναπτύσσει και θα συνεχίσει να στηρίζει  σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια πρωτοβουλίες με κοινωνική ευαισθησία.

Γιατί οι φαρμακοποιοί, ως αναπόσπαστο μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυτής της χώρας γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ρόλος μας στην πρόληψη, στην ενημέρωση, στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προτίθεται αυτό τον ρόλο να τον τιμήσει και να τον αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο.

Εκ του ΠΦΣ