Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (Futurism, NY Post, CTV News κ.ά.), μία 36χρονη νοσηλεύτρια από το Οντάριο, η Amanda Smith, συμμετείχε σε πειραματική κλινική δοκιμή όπου της μεταμοσχεύθηκαν ειδικά επεξεργασμένα βλαστοκύτταρα στο συκώτι. Λίγους μήνες μετά την εμφύτευση — και ειδικότερα τον Αύγουστο 2023 — σταμάτησε πλήρως την εξωτερική χορήγηση ινσουλίνης και παραμένει νηφάλια έως σήμερα, χωρίς ανάγκη ινσουλίνης .
Η δοκιμή περιλάμβανε 12 ασθενείς με ιστορικό Διαβήτη Τύπου 1, από τους οποίους οι...
.... 10 κατάφεραν να διακόψουν την ινσουλίνη. Η θεραπεία εμφύτευσε lab-grown βλαστοκύτταρα που διαφοροποιούνται σε νησίδια (islets) και παράγουν ινσουλίνη — με ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την παραγωγή ινσουλίνης από το ίδιο το σώμα .
-
Οι ασθενείς λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποφευχθεί η απόρριψη των βλαστοκυττάρων .
-
Η θεραπεία δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμη: απαιτούνται περισσότεροι κλινικοί έλεγχοι και έγκριση από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (π.χ. FDA) .
-
Αν και τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, η μακροχρόνια ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα πρέπει να επιβεβαιωθούν με νέες δοκιμές .
Αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην περίπτωση της Amanda Smith δείχνει ότι είναι δυνατόν ένας ασθενής με Διαβήτη Τύπου 1 να αποκτήσει βιολογικό αυτοέλεγχο ινσουλίνης — και να απαλλαγεί από τα ενέσιμα σκευάσματα. Είναι μια σημαντική πρόοδος, αλλά οι σοβαρές αποφάσεις θα ακολουθήσουν όταν υπάρξουν περισσότερα και μακροχρόνια δεδομένα…