Αθήνα, 25 Αυγούστου 2026
Αρ. Πρωτ. 3576
Σχετικά με το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, οφείλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους:
Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε 45.000 πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε συνδυασμό με εξατομικευμένη συμβουλευτική για αλλαγή του τρόπου ζωής με στόχο ουσιαστικά και μόνιμα αποτελέσματα στον έλεγχο του βάρους τους.
Παράλληλα, είχε μεσοσταθμικό αιτούμενο συνολικά ανά μήνα 8.500.000 ευρώ για τα φαρμακεία μας, πέραν του γεγονότος ότι αυξήθηκε συνολικά ο κύκλος εργασιών της κατηγορίας μέσω των ελευθέρων πωλήσεων εκτός του προγράμματος.
Η απένταξή του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι μία δυσμενής εξέλιξη και η αιφνίδια διακοπή της θεραπείας χιλιάδων δικαιούχων είναι ανεπίτρεπτη.
Δεν είναι αποδεκτό πολίτες που εντάχθηκαν σε μια θεραπευτική διαδικασία με ευθύνη της Πολιτείας να μένουν ξαφνικά χωρίς τη δυνατότητα συνέχισης της αγωγής τους.
Το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά είναι πρωτίστως υγειονομικό, επιστημονικό και κοινωνικό.
Το κρίσιμο ζήτημα για τα φαρμακεία
Για τα φαρμακεία όμως, το άμεσο και κρίσιμο ζήτημα είναι η εξόφληση των οφειλών των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, συνολικού ύψους σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά από παρεμβάσεις του ΠΦΣ, ψηφίστηκε εντός του Αυγούστου (!!), ειδική νομοθετική ρύθμιση (Ν.5326/4.8.26) που προβλέπει την εξόφληση των φαρμακείων μέσω μεταφοράς πιστώσεων από τον προϋπολογισμό της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Η ρύθμιση αυτή αφορά αποκλειστικά τα....
.... φαρμακεία και εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε να μην υποχρεωθούν να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής όλων των άλλων παρόχων, που είναι άγνωστο πότε θα γίνει.
Απαιτείται άμεσα η έκδοση της ΚΥΑ
Για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή απαιτείται πλέον η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Έχουμε ήδη επικοινωνήσει επανειλημμένα με τον Υπουργό Υγείας και έχουμε ζητήσει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μετά τις 10 Αυγούστου η λειτουργία των υπουργείων επιβραδύνεται δραματικά και αναστέλλεται το νομοθετικό έργο και οι Υπουργικές Αποφάσεις λόγω των καλοκαιρινών αδειών.
Αυτό όμως, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση μιας υποχρέωσης σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ προς χιλιάδες φαρμακεία, τα οποία έχουν ήδη εξοφλήσει φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και προμηθευτές.
Ο στόχος μας ήταν πρώτα να εξασφαλίσουμε θεσμικά τη χρηματοδότηση, πράγμα που επετεύχθη. Τώρα απαιτούμε την ταχύτατη ολοκλήρωση της ΚΥΑ και την πληρωμή μας.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει σημαντικό clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες που διέθεσαν τα σχετικά σκευάσματα, το οποίο προσεγγίζει το 50%.
Παράλληλα, δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε και με ποιους όρους θα επανεκκινήσει η θεραπεία των δικαιούχων που αναγκάστηκαν να τη διακόψουν.
Απαιτούμε να εξασφαλιστούν άμεσα οι αναγκαίοι εθνικοί πόροι και να υπάρξει σαφές, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην πρόληψη
Τα προγράμματα αυτά, πέρα από την οικονομική ενίσχυση των φαρμακείων με συνολικό κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ, συνέβαλαν στην αλλαγή της δομής και της φιλοσοφίας του ελληνικού φαρμακείου.
Κατέστησαν ακόμη πιο εμφανή τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η Διοίκηση του ΠΦΣ δεν εκλέχθηκε για να παρακολουθεί τα προβλήματα, να εκδίδει καταγγελίες εκ του ασφαλούς και να επενδύει στη δυσαρέσκεια.
Εκλέχθηκε για να παρεμβαίνει, να διαπραγματεύεται, να συγκρούεται όπου απαιτείται και να φέρνει αποτελέσματα.
- Θα συνεχίσουμε να επιλύουμε τα καθημερινά προβλήματα του κλάδου.
- Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κάθε ευρώ που οφείλεται στα φαρμακεία.
- Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να διευρύνουμε τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού.
Οι κραυγές των ολίγων δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν!
Για εμάς η απάντηση στην καταστροφολογία είναι μόνο τα αποτελέσματα!
Με Εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ
