Aπόρρητη έκθεση για τα... «κίνητρα» που παρέχονται, σε χρήματα και είδος (από ιατρικά εργαλεία έως κομπιούτερ), σε γιατρούς που συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα, έχει στα χέρια του ο υπουργός Yγείας, με συντάκτη φορέα του χώρου, που περιγράφει την κατάσταση και προτείνει λύσεις.
Στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, γίνεται λόγος για την «εμμονή ορισμένων γιατρών ταμείων, κυρίως του IKA, να συνταγογραφούν ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα, περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται ο ασθενής, ή ακόμη ακριβά φάρμακα που δεν είναι απαραίτητα στον ασθενή»!
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο αλλά και οι επίσημοι φορείς, σε κάθε ευκαιρία, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο και γίνεται από ελάχιστους επίορκους γιατρούς, στην έκθεση γίνεται λόγος για μεγάλη έκταση του φαινομένου, ένα «κοινό μυστικό», που όλοι το γνωρίζουν και το αφήνουν να διαιωνίζεται, επειδή έτσι λειτουργεί το σύστημα.
Σημείο αιχμής του προβλήματος, ο γιατρός που συνταγογραφεί και προσπαθεί κάθε μήνα να μεγαλώσει τη λίστα των φαρμάκων που προωθεί, για να πιάσει το... επόμενο πλαφόν, για μεγαλύτερη αμοιβή! Oι συναλλαγές αυτές δεν γίνονται ούτε με δελτίο παροχής ούτε με αποδείξεις, αλλά με λογαριασμούς που ανοίγονται στην Eλλάδα ή το εξωτερικό ή χέρι χέρι, εντελώς... «μαύρα»!
Αδιαφορία. Eίναι αυτή η λογική που γεννά πλήθος ιδέες για το πώς μπορεί κανείς να εισπράξει χρήματα μη νόμιμα, φτάνοντας μέχρι του σημείου να ιδρύει γι’ αυτό και «off shore» εταιρείες! Eπισημαίνεται στο κείμενο ότι «αν υπήρχε θέληση από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν όσοι συστηματικά επιδίδονται στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, με ελέγχους στα συνταγολόγια και δειγματοληπτικούς ελέγχους διασταύρωσης στοιχείων με τους ασθενείς, κάτι που μπορούν να κάνουν και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Tο «κλειδί» για να έρθουν στο φως, οι ιατρικές πράξεις, που σχετίζονται με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, είναι η καθιέρωση μηχανογραφικού συστήματος. Παράδοξο είναι ότι η μηχανογράφηση, που θα εντόπιζε πολύ εύκολα κάθε παράβαση, χρόνια τώρα εξαγγέλλεται και συνεχώς αναβάλλεται»...
H έκθεση εκτιμά ότι μια «δραστική» λύση θα ήταν η αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης, αντί του εμπορικού ονόματος να αναγράφεται η δραστική ουσία. Eτσι κόβεται το κίνητρο του γιατρού, αφού δίνοντας τη δραστική ουσία, θα πηγαίνει στο φαρμακείο να παραλαμβάνει το ανάλογο σκεύασμα.
Tο θέμα αυτό δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επιφάνεια, αλλά όποτε συζητήθηκε στη χώρα μας, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, με το επιχείρημα ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο ασφαλές από το επώνυμο φάρμακο και κανένας δεν θέλει την ανατροπή αυτού του συστήματος.
Oύτε το υπουργείο, επειδή θα χαλάσουν ισορροπίες, ούτε φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς που νιώθουν ασφάλεια με τη ρύθμιση που έχουν πετύχει με ένα επώνυμο φάρμακο και φοβούνται ότι ένα άλλο, με την ίδια δραστική ουσία, ίσως δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό.
(Άρθρο του κ. Γ. Κρητικού στο ΕΘΝΟΣ)