Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Φαρμακοποιός και τεχνολογία

Θα ήταν περιττό να αναλύσουμε πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογία τον σύγχρονο άνθρωπο και κατά πόσο έχουν απλοποιηθεί πολλές διαδικασίες που κατά το παρελθόν ήταν και χρονοβόρες και δυσπρόσιτες. Πώς όμως έχει ωφεληθεί ο σημερινός φαρμακοποιός από την τεχνολογία; Πώς την χρησιμοποιεί ο ίδιος για να απλοποιήσει τη ζωή του;

Ελλείψει Η/Υ ο φαρμακοποιός για να εκτελέσει μια συνταγή...


...θα πρέπει συνεχώς να ανατρέχει στα επίκαιρα δελτία τιμών για να συμπληρώσει χειρόγραφα τις τιμές και την συμμετοχή του ασφαλισμένου. Δεν γνωρίζει δε εκ των προτέρων τα αποθέματα της αποθήκης του. Στο τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να συντάξει τις καταστάσεις για το κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωριστά, να εκδώσει χειρόγραφα τιμολόγια, να φροντίσει να επισκεφθεί έγκαιρα την οικεία ΔΟΥ για προμήθεια φορολογικής ενημερότητας. Με την μηχανοργάνωση που υπάρχει πλέον στα περισσότερα φαρμακεία (υπολογίζεται περί το 80% του πλήθους των φαρμακείων) λύνονται όλα τα παραπάνω.

Η μηχανοργάνωση στο φαρμακείο αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη κάθε φαρμακείου, καθώς εξοικονομείται σημαντικός χρόνος για τον φαρμακοποιό ενώ παράλληλα το ποσοστό λάθους μειώνεται προς το ελάχιστο. Δεν είναι όμως μόνο η πλευρά της μηχανοργάνωσης και της εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος σημαντική για ένα φαρμακείο αλλά και η επιστημονική κατάρτιση που προσφέρει ένας υπολογιστής.

Τα προγράμματα φαρμακείου που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα από λειτουργίες και υπηρεσίες ιδιαίτερα χρήσιμες για τον φαρμακοποιό. Το πρόγραμμα φαρμακείου είναι αρχικά ένας πολύ εύχρηστος τιμοκατάλογος. Όλα τα προγράμματα περιέχουν την τελευταία τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα τα περισσότερα από αυτά περιέχουν και ένα πλήρες αρχείο των φαρμάκων με άλλες επιστημονικές πληροφορίες όπως ενδείξεις και αντενδείξεις, δοσολογία και παρενέργειες. Σημαντικές είναι και οι προειδοποιήσεις που μας δίνει το πρόγραμμα κατά την πληκτρολόγηση του φαρμάκου σε σχέση με το ταμείο του ασφαλιζομένου, αν δηλαδή το φάρμακο θέλει θεώρηση ή αν χορηγείται με ειδική συνταγή κ.ο.κ.



Η εκτέλεση συνταγών μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι πολύ απλή ενώ με τη χρήση barcode είναι και η ταχύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε χωρίς λάθη. Αν βέβαια αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα προγράμματα έχουν την δυνατότητα εκτύπωσης της συνταγής τότε η εξοικονόμηση χρόνου είναι πολύ σημαντική.



Προχωρώντας λίγο παραπέρα, η προσπάθεια για απόλυτη ηλεκτρονική διαχείριση του φαρμακείου είναι πλέον πραγματικότητα με τη χρήση ρομποτικού συστήματος. Αμέσως μετά την εκτέλεση μιας συνταγής, τα φάρμακα μεταφέρονται στον πάγκο, στο σημείο πώλησης μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα και αδιάλειπτα πολλοί περισσότεροι από ένας πελάτες, ενώ παράλληλα και εξαιρετικά απλά γίνεται η φόρτωση του ρομπότ.





Το διαδίκτυο έχει «εισβάλλει» για τα καλά στη ζωή μας. Είναι μέσο πληροφόρησης, ενημέρωσης, αγορών, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας. Το διαδίκτυο για έναν φαρμακοποιό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό εργαλείο συνεχούς εκπαίδευσης (δια βίου) πάνω στην επιστήμη του, καθώς το ίδιο το διαδίκτυο είναι ένα μέσο αναζήτησης πληροφοριών για φάρμακα σε on-line βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων. Η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στη φαρμακοεπαγρύπνηση και η γνώση για τα νέα φάρμακα που κυκλοφορούν και πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά είναι πολύ σημαντική για κάθε φαρμακοποιό. Το διαδίκτυο δίνει αυτή τη δυνατότητα, μέσω των υπηρεσιών του, και μπορεί εύκολα να καταστήσει ενήμερους όσο το δυνατό καλύτερα όλους τους επιστήμονες. Παράλληλα όμως δίνει και τη δυνατότητα σε όλους τους επιστήμονες παγκοσμίως να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν εύκολα και άμεσα πάνω σε θέματα που τους απασχολούν. Όπως καλή ώρα κάνουμε και μέσω του ιστολογίου μας farmakopoioi.blogspot.com αλλά και μέσω της ομάδας μας σε δημοφιλείς σελίδες όπως είναι το facebook και το twitter. Μέσω διαδικτύου δε, κανονίζουμε και διάφορες εκδηλώσεις για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες.


Ο φαρμακοποιός λόγω της φύσης της δουλειάς του έχει σχεδόν καθημερινή ενασχόληση με τις τράπεζες. Τράπεζα και γκισέ δεν είναι πλέον ταυτόσημες έννοιες. Η επίσκεψη στην τράπεζα δεν είναι πλέον μονόδρομος για τις τραπεζικές υποχρεώσεις. Και εδώ η τεχνολογία έρχεται να απαλλάξει τον φαρμακοποιό από καθημερινές επισκέψεις στα υποκαταστήματα τραπεζών με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους. Το e-banking (web banking, phone banking) έχει φέρει την «επανάσταση» στις τραπεζικές συναλλαγές. Μεταφορές χρημάτων, πληρωμές λογαριασμών, προμηθευτών, ερώτηση υπολοίπου, διαχείριση επιταγών μπορούν πλέον να διεκπεραιωθούν από τον υπολογιστή του φαρμακείου ή του σπιτιού. Φορολογικές ενημερότητες που όλοι οι φαρμακοποιοί χρειάζονται προκειμένου να πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία εκδίδονται με ένα απλό κλικ μέσω της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων (ΓΓΠΣ – gsis.gr )

Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα σύγχρονο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός ο ίδιος καλό είναι να εξελίσσονται συνεχώς. Πρέπει να ακολουθούν την τεχνολογία η οποία αποτελεί μονόδρομο στην ανάπτυξη. Ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού που αποτελεί την πρώτη συμβουλή υγείας για κάθε ασθενή αναβαθμίζεται μέσω της τεχνολογίας. Ας την ακολουθήσει…