Κυριακή 16 Μαΐου 2010

«Κλειστά» τα φαρμακεία στις αλυσίδες


Ερμητικά κλειστή παραμένει η πόρτα των φαρμακείων σε ιδιώτες, μη φαρμακοποιούς και σε επιχειρήσεις, παρά την έντονη και πολυετή προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων να εισέλθουν στον κλάδο. Mόνο οι συνενώσεις μεταξύ φαρμακοποιών μοιάζουν πιθανές στην περίοδο σκληρής λιτότητας που εισέρχεται η χώρα, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει. Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια ιδιωτικών επιχειρήσεων, ελληνικών αλλά και ξένων συμφερόντων, να εισέλθουν στον χώρο των φαρμακείων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, αλλά χωρίς επιτυχία.



Η Lavipharm δημιούργησε το 2003 την Pharma Plus, που θα παρείχε υπηρεσίες marketing και συμβουλευτικές υπηρεσίες στα φαρμακεία, έχοντας όμως ως έμμεσο στόχο την είσοδο της εισηγμένης στον φαρμακευτικό κλάδο. Η εταιρεία σήμερα λειτουργεί σαν εξωτερικός συνεργάτης σε λιγότερα από 60 φαρμακεία στη χώρα, χωρίς να έχει επιτύχει τον στόχο να δημιουργήσει αλυσίδα φαρμακείων. Ανάλογη πρόθεση φέρονται να έχουν και ορισμένα μεγάλα υπερμάρκετ ξένων συμφερόντων, όραμα των οποίων είναι η πώληση όχι μόνο μη συνταγογραφούμενων προϊόντων (π. χ. καλλυντικά, είδη προσωπικής φροντίδας φαρμακευτικά σκευάσματα life style) που ήδη πωλούνται στα ράφια τους, αλλά ακόμη και φαρμάκων.
«Η προσπάθεια αυτή προσκρούει στη σαφή και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ιδιωτικών φαρμακείων μόνο στα φυσικά πρόσωπα που έχουν πτυχίο φαρμακευτικής και στις εταιρείες των οποίων τα μέλη είναι αποκλειστικά φαρμακοποιοί. Επίσης, διατηρεί σε ισχύ νομοθετικές διατάξεις που καθιστούν αδύνατη για τις επιχειρήσεις διανομής φαρμάκων ή άλλης δραστηριότητας την απόκτηση μεριδίων συμμετοχής στις εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών φαρμακείων», αναφέρει ο κ. Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός και μέλος του Δ. Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of European Union), στην Ευρώπη λειτουργούν σήμερα 140.000 φαρμακεία, εκ των οποίων μόνο τα 6.000 ανήκουν σε ανώνυμες εταιρείες. Από αυτά τα 6.000 φαρμακεία, το 90% βρίσκεται στην Αγγλία, που εφαρμόζει δική της νομοθεσία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και το υπόλοιπο 10% σε χώρες που έχουν ζητήσει την οικονομική στήριξη του ΔΝΤ. Σχετικά με την προοπτική των συνενώσεων μεταξύ των φαρμακείων, κύκλοι της αγοράς εξηγούν ότι αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει λύση σε επαρχιακές κυρίως πόλεις. Ωστόσο, είναι δύσκολη η εφαρμογή τους σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των φαρμακείων, αλλά και η σχέση με τον πελάτη και τη διακίνηση πλήθους προϊόντων πέραν των φαρμάκων.
Σήμερα λειτουργούν στην ελληνική αγορά τέσσερα δίκτυα συνεργαζόμενων φαρμακείων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί με πολύ ταχείς ρυθμούς μέσα σε λίγα χρόνια...