Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τι έχει πληρώσει ο Φαρμακοποιός μέχρι στιγμής για την “κρίση” και τι του ζητάνε να πληρώσει ακόμα.




Μια ανασκόπηση απο τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση:

  1. Μεσοσταθμική μείωση 21,5% των τιμών των φαρμάκων

  2. Αντίστοιχα 21,5% μείωση της αξίας του στοκ του κάθε φαρμακείου (χέρι στη τσέπη των Φαρμακοποιών)

  3. Παύση διάθεσης των λεγόμενων 89 “ακριβών” φαρμάκων απο τα ιδιωτικά φαρμακεία

  4. Μείωση της πρόσβασης του ασθενούς στα φάρμακα μέσω γραφειοκρατίας (θεώρηση 150Ε , ΑΜΚΑ , μείωση αριθμού ελεγκτών , μείωση γιατρών)
Τα παραπάνω , σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις , έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής 30% μείωση του τζίρου του Φαρμακείου (και κατ' επέκταση του εισοδήματος του Φαρμακοποιού)

Τι μας περιμένει σύμφωνα με τις “φήμες”:


  1. Κατάργηση πληθυσμιακών και γεωγραφικών κριτηρίων

  2. Μείωση (ή και απελευθέρωση) ποσοστού κέρδους (!)
    (Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι δεν το αντιλαμβάνονται αλλά μια μείωση του ποσοστού κέρδους κατα 5% με απλή αναλογική αντιστοιχεί σε 20% (!) μείωση του εισοδήματος του Φαρμακοποιού.)

  3. Αλλαγή της μετοχικής σύστασης των φαρμακείων

  4. Επιπλέον μειώσεις των τιμών των φαρμάκων

  5. Παύση χορήγησης φαρμάκων στις ιδιωτικές κλινικές ΙΚΑ.

  6. Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ στα σουπερμάρκετ

  7. Έκπτωση-Rebate στα ασφαλιστικά ταμεία απο τα φαρμακεία υψηλού τζίρου (οχι απαραίτητα κακό μέτρο)

Δεν ξέρω ποίες απο τις παραπάνω “φήμες” είναι βάσιμες και ποίες υπερβολικές αλλά κρατώ τις δηλώσεις του βουλευτή της Κυβέρνησης και συμβούλου του Πρωθυπουργού και εκφραστή της Κυνέρνησης επι θεμάτων υγείας , κο Μοσιάλο οτι στην Ελλάδα 11.000 φαρμακεία είναι πολλά και με κάποιο τρόπο πρέπει να μείνουν 5.000...

Ξέρω κερδίσαμε τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το ιδιοκτησιακό , για τα πληθυσμιακά/γεωγραφικά κριτήρια , για το ωράριο άλλα όλα αυτά για την Κυβέρνηση-ΜΜΕ-Συμφέροντα είναι ΑΔΙΑΦΟΡΑ.
Όταν θα έρθει η ώρα μας , στα κανάλια ΔΕΝ θα ακούμε οτι η Ελληνική νομοθεσία για τα Φαρμακεία είναι σύννομη και προστατεύμενη απο το Ευρωπαϊκίο δίκαιο , θα ακούμε οτι ο Φαρμακοποιός κατεβάζει κουτάκια απο τα ΄ραφια με 35% ποσοστό κέρδους , οτι τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι ακριβα (!) και γι αυτο ευθύνεται ο φαρμακοποιός , οτι οι Φαρμακοποιοι φταίνε για τις δαπάνες υγείας με τις κομπίνες που κάνουν και οτι κάθε Φαρμακοποιός βγαζει 300.000Ε !!


Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε πρώτη φάση κινητοποιήστε τους Συλλόγους σας , τηλεφωνάτε τους , ρωτάτε τους , πιέστε τους! Εγώ τους παίρνω τηλέφωνο κάθε μέρα όλους του Συλλόγου μου και είτε δηλώνουν άγνοια για αυτά που έρχονται , είτε λένε οτι είμαστε καλυμμένοι απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!!
Κινητοποιηστέ-ενημερώστε τους μεγαλύτερης ηλικίας συναδέλφους σας. Όσοι φαρμακοποιοί δεν μπαίνουν στο ιντερνετ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ τι συμβαίνει.

Αν το νομικό όργανο του Συλλογου δεν έχει έτοιμο το φάκελο για άμεση προσφυγή τον Σεπτέμβρη στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο εναντίον της Κυβέρνησης και του Μνημονίου , αν ο Σύλλογος δεν έχει ετοιμάσει κοινή επικοινωνιακή πολιτική για τα ΜΜΕ , αν όλοι μας δεν είμαστε έτοιμοι για κοινό , ενωμένο και δυναμικό αγώνα τότε έχουμε ΗΔΗ ηττηθεί.

Συντακτης: Poison