Η νέα αρνητική λίστα φαρμάκων για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που έχει καταρτιστεί από τον Ε.Ο.Φ. και αναμένεται να ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί σε σύσκεψη των τριών συναρμόδιων υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Λουκάς Κατσέλη, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».
Η νέα αυτή αρνητική λίστα, που θα περιλαμβάνει 718 ιδιοσκευάσματα από διάφορες κατηγορίες, θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), διευρύνοντας έτσι τον κατάλογο των προϊόντων που δεν θα αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, έστω κι αν έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό.
Αυτή τη φορά όμως, πρόκειται βασικά για φάρμακα τα οποία δεν έχουν αδειοδοτηθεί με δυνατότητα διαφήμισης ως OTC, αλλά για συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποτελούν συμπληρωματικές θεραπείες και επιλέγεται τώρα η εξαίρεση τους από τη φαρμακευτική δαπάνη, μετακυλίοντας το κόστος τους στους ασθενείς. Διευρύνονται έτσι οι κατηγορίες των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα lifestyle προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για αδυνάτισμα και τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Αναλυτικότερα, στη νέα λίστα φαρμάκων συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για το στόμα και συγκεκριμένα για τη φθορίωση των δοντιών για την πρόληψη της τερηδόνας, αντισηπτικά και κατά των λοιμώξεων (χλωρεξιδίνη, ιωδιούχα σκευάσματα, βενζοϊκή μετρονιδαζόλη, σκευάσματα που περιέχουν ασπιρίνη, καραμέλες για το λαιμό), πρόσθετα αντιόξινα, καθαρτικά όλων των ειδών (λακτιλόζη και λακτιτόλη θα αποζημιώνονται για πρόληψη και θεραπεία της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας), φάρμακα κατά της παχυσαρκίας εξαιρουμένων των διαιτητικών προϊόντων και συγκεκριμένα αυτά που δρουν κεντρικά (σιμπουτραμίνη) ή περιφερικά (ορλιστάτη), βιταμίνες όπως πολυβιταμινούχα σκευάσματα, συνδυασμοί βιταμινών A και D, βιταμίνες του συμπλέγματος B και συνδυασμοί τους, βιταμίνες C αμιγείς ή σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία όπως ασβέστιο, βιταμίνες E, αμινοξέα και παράγωγά τους (65 σκευάσματα καρνιτίνης).
Συμπεριλαμβάνονται όμως και φάρμακα του καρδιοαγγειακού συστήματος, όπως περιφερικά αγγειοδιασταλτικά (υδροχλωρική μπουφλομεδίλη κλπ), φάρμακα για τοπική θεραπεία αιμορροΐδων, για θεραπεία κιρσών, σταθεροποιητικοί παράγοντες των τριχοειδών αγγείων (βιοφλαβονοειδή, φυτικά εκχυλίσματα), δερματολογικές αλοιφές με σαλικυλικό οξύ, επουλωτικά με ρετινόλη, πανθενόλη και φυτικά παράγωγα, αντισηπτικά και απολυμαντικά με χλωρεξιδίνη, triclosan, παράγωγα ιωδίου και οινοπνεύματος, διαλύματα μινοξιδίλης για την τριχόπτωση, γυναικολογικά αντισηπτικά με κορτιζονούχα, αντισυλληπτικά, φάρμακα του ουροποιητικού συστήματος, σπασμολυτικά, φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας (αλπροσταδίλη, σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματικά φάρμακα (γλυκοζαμίνη), τοπικά τζελ, κρέμες και έμπλαστρα νιμεσουλίδης, βενζυδαμίνης, πυροξικάμης, δικλοφενάκης, κατά των πόνων στις αρθρώσεις και στους μύες και παράγωγα σαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης)
Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται ψυχοδιεγερτικά φάρμακα για την ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα (πιρακετάμη, όμως η ενέσιμη μορφή της θα αποζημιώνεται σε ένδειξη φλοιικής μυοκλονίας, ανιρακετάμη), φάρμακα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τη νικοτίνη, είτε πρόκειται για επιθέματα (patches) νικοτίνης, είτε πρόκειται για φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (βαρενικλίνη, βουπροπιόνη) για την απεξάρτηση από το τσιγάρο.
Ακόμη περιλαμβάνονται αντιπαρασιτικά, εντομοκτόνα, ρινικά σκευάσματα για την αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, αντισηπτικά για τον φάρυγγα, δυο αντιβιοτικά, αντιβηχικά και φάρμακα κατά του κρυολογήματος, βλεννολυτικά, οφθαλμολογικά όπως υποκατάστατα δακρύων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την πρώτη λίστα των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. επιχειρήθηκε η μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών οργανισμών από τα OTC (βιταμίνες, αναλγητικά, αντιόξινα κλπ). Το ποσοστό μείωσης της δαπάνης αυτής, έχει ήδη συμπεριληφθεί στις μειώσεις που έχουν προκύψει στη συνταγογράφηση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Εντούτοις η μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην προμήθεια των συγκεκριμένων OTC φαρμάκων, οδήγησε σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων, αυτή τη φορά από τους ασθενείς, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το συνολικό ποσό για την αγορά τους. Μέρι στιγμής πάντως δεν είναι γνωστό το ποσοστό μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που θα επιτευχθεί από την εφαρμογή της νέας αυτής λίστας.
Πηγή: www.f-kosmos.gr
Πηγή: www.f-kosmos.gr